Festivalul Filmului European va debuta, pe 11 iunie, cu alegoria italiană "Fericit ca Lazăr/ Lazzaro felice" a regizoarei Alice Rohrwacher, un film distins cu premiul pentru cel mai bun scenariu la Festivalul de la Cannes 2018. Spectacolul de gală este programat la Sala Mare a Teatrului Naţional Bucureşti.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Festivalul Filmului European de anul acesta se va desfăşura, în premieră, în ediţie de vară şi în afara graniţelor Uniunii Europene. De asemenea, în program va fi şi un weekend de filme europene la Chişinău.

Astfel, anul acesta, FFE se desfăşoară în perioada 11-30 iunie, seria oraşelor ce găzduiesc proiecţiile din festival cuprinzând: Bucureşti (11 - 23 iunie), Chişinău - Republica Moldova (21 - 23 iunie), Râmnicu Vâlcea (21 - 23 iunie), Târgu Mureş (21 - 23 iunie) şi Sibiu (28 - 30 iunie).

"Filmul este capabil să construiască punţi şi să consolideze valori comune. Totodată, îl poate arăta pe «celălalt» într-un fel care să ni-l apropie pentru a-l înţelege mai bine, ceea ce reprezintă, de fapt, esenţa diplomaţiei culturale în slujba căreia ne canalizăm toate eforturile. Festivalul nostru a mizat întotdeauna pe varietate, incluziune şi dialog. Colaborarea excelentă cu partenerii şi prietenii de peste Prut ne dă speranţe că legăturile între culturile noastre cu rădăcini comune se vor amplifica, în beneficiul ambelor popoare", a declarat preşedintele ICR, Liliana Ţuroiu.

La rândul ei, Anca Hrab, coordonator FFE, a transmis: "Deşi e o ediţie de vară - nu e una neapărat una mai light. Anul acesta avem un număr record de locuri de proiecţie – de la săli de cinema, la spaţii neconvenţionale. Sigur, avem o selecţie spumoasă de comedii vechi şi noi, dar am introdus şi maratoane, acele veritabile teste de anduranţă pentru cinefili, un tribut adus unui mare cineast european cu pelicule restaurate, nemaivăzute, şi o secţiune dedicată sinergiei dintre teatru şi cinema, de data acesta cu filme care devin piese. La 30 de ani de la căderea zidului, se pot vedea cele mai bune producţii făcute vreodată despre Germania de Est. Evident, vor fi nelipsite dezbaterile, omagiile, filmele vechi şi noi, capodoperele mute reorchestrate, documentarele şi lansările de carte. Programul complet realizat de directorul artistic al actualei ediţii 23.FFE, criticul de film Anca Gădinaru, va fi devoalat săptămâna următoare". 

Festivalul Filmului European este organizat de Institutul Cultural Român, cu sprijinul Reprezentanţei Comisiei Europene, al Biroului de Informare al Parlamentului European şi EUNIC România, în parteneriat cu ambasadele, centrele şi institutele culturale europene.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.