Partidul Vlaams Belang (extremă dreapta) a înregistrat duminică un avans puternic în Flandra, nordul olandofon al Belgiei, în timp ce Partidul Socialist (PS) rămâne numărul doi în Valonia, potrivit unor rezultate parţiale ale alegerilor legislative, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În afară de eurodeputaţi, belgienii şi-au ales duminică regionali şi naţionali. Ultimele secţii de votare au fost închise către ora locală 16.00 (17.00, ora României).

Vlaams Belang - partidul rival al N-VA (naţionalişti) în Flandra şi aliat al Rassemblement national (RN, extremă dreapta) din Franţa în Parlamentul European (PE) - a obţinut peste 18% din voturile exprimate în Flandra, potrivit unor rezultate prezentate după numărarea voturilor în 15% din secţiile de votare în această regiune.

Este vorba despre un scor mult superior celor 5,9 procente înregistrate în 2014 şi celor 14,8% cu care era creditat în ultimul mare sondaj de dinaintea scrurinului, de la jumătatea lui mai.

Această performanţă ar urma să influenţeze rezultatul naţionaliştilor flamanzi din cadrul N-VA, prima forţă politică din Flandra, care s-a aflat la putere, într-o coaliţie la nivel naţional, din 2014 în 2018.

N-VA a obţinut 27,2% din voturile exprimate, cu cinci puncte procentuale mai puţin ca în alegerile din 2014, potrivit acestor rezultate deifuzate de  postul VRT.

Într-o Flandră puternic ancorată în dreapta şi alte două regiuni (Valonia şi Brixelles) care favorizează stânga, constituirea unei coaliţii majoritare în Cameră - care numără 150 de deputaţi federali - s-ar putea dovedi complicată.

Partidul Socialist (PS) a obţinut o victorie în valonia (cu aproximativ 27%) şi la Bruxelles (19%), potrivit unui sondaj efectuat la ieşirea de la urne în aceste două regiuni de către Universitatea liberă din bruxelles (ULB), pe un eşantion de aproximativ 5.700 de persoane.

Partidul Ecolo-Groen, care era creditat de sondaje pe primul loc la Bruxelles, se află cu trei puncte procentuale în urma PS, cot la cot cu partidul liberal al premierului Charles Michel.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.