Trei francezi au fost condamnaţi la moarte duminică în Irak, din cauza apartenenţei lor la gruparea Statul Islamic (SI), un verdict fără precedent în cazul unor cetăţeni din această ţară, potrivit unei surse judiciare, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Este vorba despre Kévin Gonot, Léonard Lopez şi Salim Machou, arestaţi în Siria de o alianţă arabo-kurdă anti-SI, transferaţi ulterior în Irak împreună cu alţi nouă francezi, în februarie, a declarat pentru AFP un magistrat de la tribunalul din Bagdad care i-a judecat.

Ei au la dispoziţie 30 de zile să facă apel, potrivit legii irakiene, care prevede până la pedapsa cu moarrea în cazul celor găsiţi vinovaţi că au intrat într-o organizaţie ”teroristă”, indiferent dacă au luptat sau nu în cadrul acesteia.

Trei francezi au fost găsiţi deja vinovaţi de faptul că s-au alăturat SI în Irak - Mélina Boughedir, în vârstă de 27 ani, Djamila Boutoutaou, în vârstă de 28 ani, şi Lahcène Gueboudj, în vârstă de 58 ani. Toţi trei au fost condamnaţi la închisoare pe viaţă, echivalentă cu 20 de ani de detenţie în Irak, în contextul în care Franţa refuză pedeapsa cu moartea.

Verdictele de duminică ar putea relansa dezbaterea cu privire la spinoasa problemă a întoarcerii jihadiştilor în ţărilor lor de origine, care provoacă o respingere puternică în opinia publică din Europa.

”APEL”

Léonard Lopez, un parizian în vârstă de 32 de ani, convertit la islam, a răspuns întrebărilor judecătorului în arabă, după patru luni de interogatorii, pe baza cărora curtea s-a pronunţat.

Contactat de AFP la Paris, avocatul său francez Nabil Boudi a anunţat că face apel împreună cu confratele său irakian, denunţând o ”justiţie expeditivă”.

”Se condamnă la pedeapsa capitală un cetăţean francez, pe baza doar a interogatoriilor în temniţe la Bagdad”, a declarat el. ”Ministerul de Externe ne-a garantat, totuşi, că francezii vor avea dreptul la un proces echitabil inclusiv în Irak”.

Apărători ai drepturilor omului denunţă ”adevărate riscuri de tortură” şi ”nicio garanţie cu privire la procese echitabile” în Irak, al 12-lea cea mai coruptă ţară din lume pe o listă întocmită de ONG-ul Transparency International.

Léonard Lopez s-a aflat la începutul anilor 2000 printre cei mai activi pe site-ul jihadist francofon de referinţă la acea vreme Ansar Al-Haqq.

În iulie 2015, pe când se afla sub control judiciar, el a plecat împreună cu soţia sa şi cei doi copii la Mosul, în Irak, iar apoi în Siria, potrivit anchetatorilor francezi.

Supranumit în cadrul SI Abou Ibrahim al-Andaloussi, el a fost condamnat în absenţă, în 2018, în Franţa, la cinci ani de închisoare, în dosarul Ansar al-Haqq. El este cunoscut de serviciile de informaţii după ce s-a aflat între fondatorii asociaţiei Sanabil, dizolvată la sfârşitul lui 2016, întrucât contribuia sub acoperirea ajutorării la radicalizarea deţinuţilor.

”REGRETE”

Kévin Gonot, în vârstă de 32 de ani, născut la Figeac, în sud-vestul Franţei, i-a spus judecătorului că ”regretă” faptul să a intrat în SI:

El a fost arestat în Siria, împreună cu cumnatul său, Thomas Collange, în vârstă de 31 de ani, mama şi soţia sa, o nepoată a fraţilor Fabien şi Jean-Michel Clain, care au revendicat atentatele teroriste din noiembrie 2015 la paris, soldate cu 130 de morţi, după care au fost ucişi în Siria.

Kévin Gonot afirmă că tatăl său, care a s-a alăturat de asemenea SI potrivit ”mărturiilor” sale, publicate de către justiţia irakiană, a fost ucis la Rakka, în Siria.

Intrat ilegal în Siria prin Turcia, potrivit spuselor sale, el a aderat mai întâi la Frontul al-Nusra (fosta aripă siriană a Al-Qaida în Siria), după care a jurat credinţă ”califului” autoproclamat al SI, Abu Bakr al-Baghdadi.

Luându-şi numele de Abou Sofiane în SI, el a declarat că a fost rănit la stomac în Bătălia de la Kobane, în Siria, în 2015.

El l-a asigurat pe judecător că a fost transferat apoi la Mosul, ”capitala” SI în Irak în perioada 2014-2017, pentru a fi spitalizat şi nu pentru a lupta.

În Franţa, el a fost deja condamnat, în absenţă, la nouă ani de închisoare, potrivit Centrului de analiză a terorismului (CAT).

Al treilea bărbat, Salim Machou, în vârstă de 41 de ani, a făcut parte din Brigada Tariq ibn Ziyad, o celulă de europeni în cadrul SI, pe care autorităţile americane o prezintă drept o ”pepinieră de autori de atacuri”, care a numărat până la ”300 de membri”.

Salim Machou l-a găzduit la Rakka, potrivit CAT, pe Jonathan Geffroy, un francez prins în Siria şi predat justiţiei franceze, care a făcut numeroase dezvăluiri, inclusiv cu privire la fraţii Clain.

Alţi nouă francezi urmează să fie judecaţi în Irak - Fodil Tahar Aouidat, Mustapha Merzoughi, Yassine Sakkam, Karam El Harchaoui, Vianney Ouraghi, Brahim Nejara, Bilel Kabaoui, Mohammed Berriri şi Mourad Delhomme.

Duminică, alt tribunal de la Bagdad a condamnat la 15 ani de închisoare o suedeză, acuzată de apartenenţă la SI, potrivit unei surse judiciare.

Recent, Bagdadul, care a condamnat deja peste 500 de străini din cadrul SI - bărbaţi şi femei, dintre care niciunul nu a fost executat până acum -, s-a propus să judece de asemenea alte mii de persoane, aflate pe mâna kurzilor în Siria. În schimbul a două miliarde de dolari.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.