Un cutremur cu magnitudinea cuprinsă între 7,5 şi 8 potrivit instituţiilor specializate, a avut loc duminică în regiunea de nord a Peru, în pădurea amazoniană, soldat cu răniţi şi pagube materiale potrivit autorităţilor, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Institutul de geofizică din Peru, care a evaluat iniţial magnitudinea seismului la 7,2, a reevaluat-o apoi la 7,5.

Cutremurul a avut loc la ora locală 2.41 (10.41, oara României), la aproximativ 70 de kilometri sud-est de Lagunas, o localitate cu 12.000 de locuitori. Epicentrul a fost localizat la o adâncime de 141 de kilometri, potrivit acestei surse.

Institutul american de geofizică USGS a anunţat, la rândul său, o magnitudine de 8 şi o adâncime de 110 kilometri.

În general, cu cât adâncimea seismului este mai mare, cu atât impactul este mai mic la suprafaţă. Însă unda se propagă în acest caz mai amplu, ceea ce explică faptul că seismul a fost resimţit în Ecuador, Columbia şi Venezuela.

În Peru, cutremurul - care a durat 127 secunde - a fost resimţit în mai multe regiuni din nordul şi centrul ţării. La Lima, capitala peruană, locuitorii au ieşit din locuinţe, dimineaţa, în ploaie.

Potrivit Centrului de operaţiuni de urgenţă din ţară, 11 familii au fost sinistrate.

Preşedintele peruan Martin Vizcarra a declarat pentru presă că a fost informat cu privire la mai mulţi răniţi, despre locuinţe surpate, drumuri blocate şi un pod distrus.

”Este un seism care a afectat toată jungla peruană. Suntem pe cale să organizăm un pod aerian pentru a transporta persoanele în situaţie de urgenţă”, a declarat el.

”Este un cutremur de mare magnitudine”, a subliniat şeful statului, înainte să plece la Yurimaguas, localitatea cea mai apropiată de epicentru, unde au fost semnalate pagube.

”Multe case vechi s-au surpat din cauza acestui seism puternic”, a declarat primarul acstei comune, Hugo Araujo.

”CĂDEAU OBIECTE”

Geologul Patricio Valderrama de la Centrul de supraveghere şi prevenţie a dezastrelor, a anunţat că ”nordul Peru nu a mai resimţit un asemenea cutremur de la marele cutremur din 1970”. Un seism de magnitudinea 7,9 a avut loc atunci în regiunea Ancash (nord-est), soldat cu peste 70.000 de morţi.

Potrivit primarului de la Lagunas, Arri Pezo, locuitorii refuză să se întoarcă acasă, de frica replicilor. ”Nu putem să verificăm dacă sunt pagube, pentru că nu este electricitate”, a declarat el prin radio pentru AFP.

”Era imposibil să mergi la momentul cutremurului, cădeau obiecte”, a povestit el.

Potrivit directrului Institutului peruan de Geofizică Hernando Tavera, posibilitatea unor replici este ”cvasi minimă”, dată fiind adâncimea epicentrului.

Peru, la fel ca vecinii săi Chile şi Ecuador, este situat într-o regiune seismică. El este afectat anual de aproximativ 200 de cutremure, majoritatea imperceptibile de către populaţie.

La 24 ianuarie, un seism de magnitudinea 6 s-a soldat cu şase răniţi şi pagube minore în localităţi situate în apropierea sitului arheologic Nazca, în sudul ţării.

În Ecuador, întreruperi de electricitate au fost semnalate în mai multe localităţi amazoniene. Cutremurul a fost resimţit, de asemenea, în oraşul de coastă Guayaquil, la malul Oceanului Pacific.

Vicepreşedintele ecuadorian Otto Sonnenholzner a precizat că autorităţile evaluau situaţia în fiecare localitate.

Şeful statutui Lenin Moreno, care se afla la Lima, la o reuniune a Comunităţii Andine, duminică, a anunţat pe Twitter că întreruperi de curent au afectat oraşul Yantzaza (sud).

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.