Premierul ungar Viktor Orban şi-a exprimat duminică speranţa ca alegătorii europeni să consolideze reprezentarea formaţiunilor politice ostile migraţiei în Parlamentul de la Strasbourg, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Sper că va exista o schimbare în arena publică europeană în favoarea acestor partide cărora le-ar plăcea să oprească migraţiile”, a declarat el după ce a votat la Budapesta.

Orban nu a vrut să spună, în schimb, dacă eurodeputaţii din partidul său, Fidesz, care fac parte în Parlamentul European (PE) în exerciţiu din grupul Partidului Popular European (PPE, conservatori), urmează să intre într-o alianţă a extremei drepte pe care vor să o înfiinţeze vicepremierul italian Matteo Salvini, liderul Ligii (extremă dreapta).

Ministrul ungar de Externe Peter Szijjarto a anunţat săptămâna trecută că Fidesz va refuza să facă parte din PPE în cazul în care conservatoriise aliază cu partide care susţin migraţia.

Partidul lui Orban şi-a reiterat susţinerea faţă de candidatura lui Manfred Weber, "spitzenkandidat"-ul PPE la postul de preşedinte al Comisiei Europene (CE).

PPE, cea mai importantă formaţiune în PE în exerciţiu, a decis, în martie, să suspende partidul lui Orban, drept sancţiune din cauza ”derapajelor” repetate ale premierului suveranist pe tema migraţiei.

Din PPE fac parte, între altele, Partidul francez Les Républicains (opoziţie) şi Uniunea Creştin Democrată (CDU) a cancelarului german Angela Merkel.

Alegerile europene, lansate joi în Regatul Unit şi Olanda, se încheie duminică prin scrutine în Ungaria şi celelalte 20 de state membre UE, inclusiv în România, Franţa, Germania şi Italia.

Acest scrutin, care se desfăşoară de patru zile, este decisiv în viitorul construcţiei europene.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.