Antonio Banderas, premiat sâmbătă seară la gala de închidere a Festivalului de Film de la Cannes pentru rolul din filmul „Dolor y Gloria”, regizat de Pedro Almodóvar, a declarat că ar fi schimbat această distincţie cu Palme d'Or, meritat de regizorul spaniol.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Îmi doream, aşteptam ceva pentru Pedro”, a declarat el pentru TVE după gală. „Sunt foarte fericit, dar am avut un sentiment dulce-amar, aş fi schimbat premiul acesta cu Palme d'Or”.

Al şaselea actor spaniol premiat pentru interpretare la Cannes a mărturisit că cei 40 de ani de muncă stau în spatele rolului din lungmetrajul autobiografic al lui Almodóvar şi al acestui trofeu.

Interpretarea lui din „Dolor y Gloria” a fost apreciată, deopotrivă, de spectatori şi critici.

Pe scena galei, Banderas i-a mulţumit regizorului, pe care l-a numit mentorul său, pentru tot sprijinul acordat de-a lungul timpului. El a jucat de opt ori în regia cineastului.

Pedro Almodóvar a fost prezent de şase ori la Festivalul de Film de la Cannes, premiat de trei ori pentru regie şi scenariu, însă niciodată cu Palme d'Or.

Juriul competiţiei în care a fost selectat filmul lui Almodóvar a fost format din cineastul mexican Alejandro Gonzalez Iñárritu (preşedinte), actriţa Elle Fanning (SUA), regizoarea şi scenarista Alice Rohrwacher (Italia), actriţa şi regizoarea Maimouna N’Diaye (Burkina Faso), regizoarea şi scenarista Kelly Reichardt (SUA), scriitorul şi creatorul de benzi desenate Enki Bilal (Franţa) şi cineaştii Yorgos Lanthimos (Grecia), Robin Campillo (Franţa) şi Paweł Pawlikowski (Polonia).

Filmul „Dolor y Gloria”, un autoportret al lui Pedro Almodóvar, cu Antonio Banderas, Penélope Cruz, Julieta Serrano şi Asier Etxeandia în distribuţie, a fost lansat în Spania pe 22 martie.

Lungmetrajul încheie, după 32 de ani, o trilogie de „creaţie spontană”, după cum explică regizorul într-un interviu acordat El Mundo.

Banderas este Salvador Mallo, cineast fictiv aflat la apusul carierei, care face o călătorie mentală în trecut, stimulat de heroină.

Lungmetrajul „Dolor y Gloria”, notat de majoritatea criticilor de film cu cinci din cinci stele, este cel de-al 21-lea lungmetraj al lui Pedro Almodóvar într-o carieră de peste patru decenii.

Pedro Almodóvar s-a născut pe 25 septembrie 1949, la Calzada de Calatrava, în Spania. La sfârşitul anilor 1960, s-a mutat la Madrid. A lucrat timp de 12 ani ca asistent administrativ la Compania Naţională de Telefoane şi a început activitatea cinematografică cu mai multe scurtmetraje.

Pelicula sa „Femei în pragul unei crize de nervi/ Mujeres al borde de un ataque de nervios” a primit o nominalizare la categoria „cel mai bun film într-o limbă străină” a galei premiilor Oscar din 1989. În 2000, filmul „Totul despre mama mea/ Todo sobre mi madre” a câştigat premiul Oscar la aceeaşi categorie.

Pedro Almodóvar a câştigat, în 2003, un premiu Oscar la categoria „cel mai bun scenariu” pentru „Vorbeşte cu ea/ Hable con ella”, film pentru care a fost nominalizat şi la categoria „cel mai bun regizor”.

Palamaresul lui Pedro Almodóvar cuprinde, între altele, un Glob de Aur, patru trofee BAFTA, patru premii César şi tot atâtea trofee primite la Festivalul de Film de la Cannes, trei premii Goya şi un premiu Teddy, la Festivalul de Film de la Berlin.

Cinci dintre filmele lui Pedro Almodóvar - „Todo Sobre mi Madre”, „Volver”, „Los Abrazos Rotos”, „La piel que habito” şi „Julieta” - au mai fost selectate în competiţia Festivalului de la Cannes. Lungmetrajul „La Mala Education” a deschis festivalul în 2004, iar cineastul a apărut pe afişul celei de-a 60-a ediţii a evenimentului de pe Croazetă. În 2017, el a fost preşedintele juriului competiţiei.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.