Peste 200 de schiţe făcute de Leonardo da Vinci pentru unele dintre cele mai cunoscute lucrări ale sale pot fi văzute la Palatul Buckingham în cea mai mare expoziţie din ultimii 65 de ani dedicată artistului Renaşterii.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Leonardo da Vinci: A Life in Drawing” marchează 500 de ani de la moartea lui Da Vinci şi a fost inagurată vineri la Queen’s Gallery. Ea cuprinde lucrări din Britain’s Royal Collection.

Desenele făcute de maestrul italian, achiziţionate în timpul domniei lui Charles II, au fost păstrate împreună de la moartea artistului, pe 2 mai 1519, în Franţa, scrie Reuters.

„Desenele arată că Leonardo a fost un practician serios în sculptură, arhitectură, inginerie şi ştiinţe”, a spus Martin Clayton, curatorul expoziţiei şi şef al Prints and Drawings de la Royal Collection Trust. „S-a văzut ca o figură completă, dar desenul este activitatea care aduce totul laolaltă”.

Între cele mai importante piese se numără singurele două portrete ale lui Leonardo da Vinci făcute în timpul vieţii lui, dintre care unul a fost realizat de un asistent şi niciodată expus publicului.

Sunt expuse studiile lui anatomice, dar şi schiţe pregătitoare ale lucrărilor „Cina cea de taină” şi „Salvator Mundi”, portret al lui Iisus care a devenit în 2017 lucrarea vândută cel mai scump la o licitaţie (450 de milioane de dolari).

„Expoziţia oferă vizitatorilor o imagine de ansamblu a lui Leonardo”, a mai spus Clayton.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.