Un număr de 81 de persoane au fost reţinute, în ţara noastră, în urma operaţiunii "Trivium", pentru combaterea infracţiunilor contra patrimoniului, desfăşurată, timp de patru zile, de Poliţia Română, cu sprijinul Europol şi în cooperare cu autorităţi de aplicare a legii din alte 12 state europene. Totodată, au fost indisponibilizate aproape 900 de grame de aur.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Potrivit Poliţiei Române, în cadrul Proiectului EMPACT - Combaterea Infracţiunilor contra patrimoniului, Operaţiunea "Trivium" a fost organizată în România, Olanda, Belgia, Cipru, Germania, Danemarca, Spania, Franţa, Italia, Lituania, Polonia, Portugalia şi Marea Britanie.

"Ea s-a desfăşurat în sistem integrat, pe teritoriul statelor europene implicate, sub forma unor zile comune de acţiune - JointActionDays (JAD) şi a avut ca scop combaterea grupurilor organizate de criminalitate itinerantă, specializate în comiterea de infracţiuni contra patrimoniului, în special a furturilor din locuinţe, tâlhăriilor comise la magazinele de bijuterii, furturilor din societăţi comerciale prin utilizarea de moduri deosebite de operare şi a furturilor de biciclete de lux", arată sursa citată.

La nivel naţional, Direcţia de Investigaţii Criminale a coordonat activităţi punctuale ce au vizat şi identificarea unor bunuri care provin din comiterea de infracţiuni, a persoanelor care le deţin, precum şi a persoanelor urmărite sau dispărute.

De asemenea, un ofiţer de poliţie de la Direcţia de Investigaţii Criminale a fost prezent la sediul Europol, unde s-a alăturat grupului de lucru constituit din membrii statelor participante în cadrul proiectului, care a intermediat în timp util schimbul de date operative.

În urma activităţilor din România, au fost reţinute 81 de persoane, dintre care 61 cu diverse implicări în săvârşirea de infracţiuni îndreptate împotriva patrimoniului, fapte comise atât în România, cât şi pe teritoriul unor state membre ale Uniunii Europene.

De asemenea, au fost indisponibilizate 877,28 de grame de aur, de la societăţi de profil (amanet, magazine de bijuterii). Au fost depistate şi puse sub sechestru 18 autoturisme urmărite internaţional, care fac obiectul unor dosare instrumentate în străinătate (furt, înşelăciune şi abuz de încredere).

Totodată, poliţiştii au prins 22 de persoane urmărite la nivel naţional şi internaţional, fiind găsite şi 12 persoane dispărute.

Au mai fost ridicate, în vederea efectuării cercetărilor, 30 de biciclete fără acte de provenienţă sau cu suspiciuni legate de provenienţa lor.

La nivel naţional, activităţile (percheziţii domiciliare, controale ale unor autoturisme şi societăţi comerciale etc.) au fost desfăşurate de poliţişti din cadrul structurilor de investigaţii criminale, investigare a criminalităţii economice, ordine publică, rutieră, însoţiţi, în unele cazuri, de specialişti din cadrul Direcţiei Generale Antifraudă Fiscală şi Oficiului Pentru Protecţia Consumatorului.

Acţiunea a beneficiat de sprijinul poliţiştilor din cadrul Unităţii Centrale de Analiză a Informaţiilor şi Centrului de Cooperare Poliţienească Internaţională.

Poliţia Română este membru în cadrul agenţiei europene de aplicare a legii Europol, entitate care a propus pentru anul 2019 să organizeze operaţiuni comune pe teritoriul statelor europene, pentru prevenirea şi combaterea criminalităţii organizate.

Ciclul de politici europene EMPACT are ca prioritate lupta împotriva criminalităţii organizate, în perioada 2018-2021.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.