România se află cu mult în urma statelor europene la capitolul digitalizare în sectorul construcţiilor, având mai puţin de 5% dintre proiecte construite cu ajutorul standardului Building Information Modelling (BIM), aceasta fiind principalele concluzii ale Conferinţei Naţionale BIMcon, eveniment organizat recent la Bucureşti de către BIMTECH - Asociaţia pentru Cercetarea, Dezvoltarea şi Implementarea Tehnologiilor în Construcţii.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Building Information Modelling (BIM) este o metodă de proiectare, execuţie si operare în construcţii ce cuprinde generarea şi administrarea unor reprezentări virtuale digitale ale proprietăţilor fizice şi funcţionale ale unei clădiri. Specialiştii avertizează că există foarte puţini BIM Manageri, în ciuda beneficiilor de cost şi timp pe care le aduce acest concept.

Printre proiectele construite cu ajutorul standardului BIM, în România, se numără noul centru comercial Bucur Obor, viitorul pod de la Târnăveni din judeţul Mureş şi proiectul pilot al casei inteligente, realizat de EFdeN.

”Deşi nevoile de standardizare şi introducere a digitalizării în construcţii sunt mari, România nu are decât 191 de manageri BIM în acest moment, în timp ce în Europa există în total 34.301 BIM Manageri, potrivit informaţiilor LinkedIn, prezentate de Autodesk. De asemenea, instituţiile statului român se află cu mult în urma celor europene la capitolul digitalizare, foarte puţine dintre acestea acceptând documentaţie digitală, chiar şi în format .pdf”, se arată în comunicat.

Membrii asociaţiei susţin că utilizarea BIM aduce economii semnificative ale costurilor şi timpului de execuţie pentru domeniul construcţiilor care este responsabil cu 35% din deşeurile rezultate şi 40% din energia consumată la nivel global. În prezent, 85 dintre cele mai mari 100 birouri de arhitectură din lume folosesc BIM în proiectele lor.

”BIMcon, eveniment care se află în acest an la prima ediţie, intenţionează să îndrepte atenţia instituţiilor statului şi actorilor din piaţa de construcţii asupra BIM. Vrem ca şi România să aibă parte de beneficiile adoptării la scară largă a conceptului BIM, care presupune sustenabilitate, eficienţă crescută, reducerea timpului şi costului proiectării şi execuţiei”, a declarat preşedinte şi cofondator al BIMTECH, Ştefan Constantinescu.

În Finlanda, digitalizarea instituţională din construcţii a dus la apariţia oraşelor virtuale. Mai exact, prin proiectul Sova3D, dezvoltat de Petri Kokko pentru instituţiile din Finlanda şi prezentat în cadrul BIMcon, proiectanţii şi beneficiarii pot să depună şi să-şi revizuiască online proiectele.

”Acest lucru este posibil prin folosirea modelului digital al oraşului finlandez, în care este inserată viitoarea construcţie. Cetăţenii pot comenta şi oferi feedback direct în aplicaţia web găzduită de site-ul primăriei de care aparţin. Mai mult decât atât, primăria (în relaţie cu celalalte instituţii) poate aviza şi autoriza online proiectul în baza modelului digital BIM. Finlanda face parte dintre ţările care conduc valul digitalizării la nivel instituţional în domeniul construcţiilor”, se arată în comunicat.

În România, printre proiectele care utilizează BIM figurează şi Casa EFdeN care a ocupat recent locul IV la concursul internaţional de case sustenabile. Este vorba despre un proiect inovator, cu o structură exterioară specială, de tip ”carapace”, care asigură atât o luminozitate optimă în casă, cât şi un spaţiu de relaxare în aer liber.

”De asemenea, BIMTECH a prezentat la BIMcon proiectul pilot de modernizare a unei clădiri reper din România, unul dintre primele spaţii comerciale construite la noi în ţară. Este vorba despre Centrul Comercial Bucur Obor, construit în 1975. Proiectul BIMTECH pentru noul Bucur Obor a plecat de la premisa că gradul de complexitate a lucrărilor, în special din zona de instalaţii, va impune o digitalizare prealabilă. Soluţiile s-au conturat coroborând informaţii vechi de circa 40 de ani cu releveele actuale. În baza modelului BIM, au fost obţinute autorizaţiile necesare, proiectul aflându-se acum în faza de execuţie”, se arată în comunicat.

Un alt proiect prezentat a fost cel al viitorului pod de la Târnăveni din judeţul Mureş, construit de Strabag. Compania austriacă a început să utilizeze la nivel global standardul BIM după ce a constatat că, în piaţa internaţională de construcţii, în circa 60% dintre proiecte costurile realizate nu corespund cu cele planificate, iar 30% din costurile construcţiilor vin din reparaţii şi suplimentări de lucrări şi de materiale. În prezent, Strabag foloseşte drone pentru scanarea terenurilor pe care compania urmează să efectueze lucrări de construcţie a drumurilor şi podurilor.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.