Alegerile europarlamentare au început vineri în Irlanda după o campanie dominată de îngrijorările privind Brexitul.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Cetăţenii din Irlanda, unde susţinerea faţă de UE a crescut pe fondul Brexitului, au început să voteze de la ora locală 07:00.

De asemenea, irlandezii votează la un referendum pentru schimbarea prevederilor din Constituţie privind divorţul iar în Cork, Waterford şi Limerick are loc o consultare populară privind alegerea primarilor prin vot direct.

În Irlanda, criza Brexitului a reprezentat principala problemă din cauza graniţei cu Irlanda de Nord, care va deveni practic graniţa dintre Marea Britanie şi UE.

Majoritatea partidelor importante din Irlanda au luat o poziţie pro-europeană la aceste alegeri. Candidaţii au promis de asemenea să gestioneze bine şocul economic prin care va trece Irlanda după ce Marea Britanie, cel mai mare partener comercial al Irlandei, va părăsi blocul european.

Când Marea Britanie a votat pentru a părăsi UE, puţin votanţi s-au gândit ce ar semnifica acest lucru pentru Irlanda de Nord.

Trei ani mai târziu, Irlanda de Nord se apropie din ce în ce mai mult de organizarea propriului referendum privind reunificarea cu Irlanda.

O Irlandă unită şi retragerea Irlandei de Nord din Marea Britanie rămân posibilităţi îndepărtate iar referendumul privind unirea s-ar putea să nu aibă loc în viitorul apropiat. Însă peisajul politic este în schimbare.

Cele mai mari două partide din Irlanda – Fine Gael şi Fianna Fail – ambele susţinând o Irlandă unită, şi-au extins reţelele politice şi în Irlanda de Nord pentru a se poziţiona pentru un posibil „vot al unităţii”.

Fine Gael, partidul aflat la guvernare în Irlanda, a luat şi măsura neobişnuită de a-l selecta pe Mark Durkan, fost vicepremier al Irlandei de Nord, drept candidat pentru alegerile europarlamentare.

La referendumul din 2016, 56% dintre votanţii din Irlanda de Nord au votat în favoarea rămânerii în UE însă provincia va părăsi blocul european odată cu Marea Britanie. Irlanda, care şi-a câştigat independenţa faţă de marea Britanie acum un secol şi s-a alăturat UE în 1973, va rămâne în blocul european.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.