Justiţia europeană a respins un recurs al lui Marine Le Pen, care contesta din nou rambursarea sumei de aproape 300.000 de euro Parlamentului European (PE), din cauza folosirii îndoielnice a unei asistente, pe când şefa extremei drepte franceze era eurodeputată, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Într-o hotărâre datată marţi, după care AFP a văzut o copie joi, Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) respinge recursul lui Le Pen vizând o hotărâre pronunţată în iunie 2018 - ultima etapă a acestei proceduri la nivel european.

”Pute. Nimeni nu e prost”, a răspuns prin SMS Marine Le Pen, contactată de AFP pe tema acestei decizii.

Preşedinta Rassemblement National (RN, extremă dreapta, fostul FN) a anunţat acest recurs în urma hotărârii tribunalului UE de la 19 iunie 2018, care confirma rambursarea celor aproximativ 300.000 de euro într-un dosar care face totodată obiectul unei proceduri judiciare în Franţa.

Ea cerea anularea acestei hotărâri.

Tribunalul stabilea atunci că Marine Le Pen ”nu a fost în msură să demonstreze că asistenta sa efectua efectiv sarcini pentru ea”, la un an şi jumătate după hotărârea PE de a proceda la această recuperare.

Rambursarea vizează folosirea lui Catherine Griset ca asistentă parlamentară de la sfârşitul lui 2010 la începutul lui 2016. Şefă de cabinet a lui Marine Le Pen din 2015, ea este în prezent numărul zece pe lista RN în alegerile europene.

Într-un caz asemănător, PE îi reclamă lui Marine Le Pen aproximativ 40.000 de euro, cu privire la folosirea unei gărzi de corp ca asistent.

În ambele cazuri, instituţia se bazează pe o anchetă a Oficiului Antifraudă al UE OLAF.

Reţinerile efectuate înainte de plecarea lui Marine Le Pen din PE, în 2017, au permis recuperarea a aproximativ 60.000 de euro, potrivit unei surse parlamentare.

În vederea recuperării restului sumei, PE contează pe o continuare a procedurii aflate în curs în justiţia franceză, în care s-a introdus ca parte civilă.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.