Kremlinul a numit miercuri ca fiind inacceptabil presupusul ultimatum impus Turciei de SUA prin care Washingtonul speră să forţeze Ankara să renunţe la achiziţia sistemului de rachete sol-aer S-400 al Rusiei şi să cumpere în schimb sistemul de rachetă Patriot de la americani, conform Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Moscova a răspuns astfel unor informaţii CNBC conform cărora Washingtonul a transmis Turciei că are la dispoziţie doar două săptămâni pentru a renunţa la acordul cu Rusia şi pentru a ajunge la unul cu Statele Unite, în caz contrar fiind impuse sancţiuni.

Relaţiile dintre Turcia şi Statele Unite sunt tensionate din mai multe motive, printre care şi decizia Turciei de a achiziţiona armele de la ruşi, care nu pot fi integrate în sistemele NATO.

Washingtonul a informat că acordul cu Rusia ar pune în pericol rolul Turciei în construirea de avioane militare Lockheed Martin F-35.

După ce a fost întrebat despre informaţiile CNBC, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitry Peskov, a afirmat: „Vedem acest lucru ca pe ceva extrem de negativ. Considerăm astfel de ultimatumuri ca fiind inacceptabile şi ne vom baza pe multiplele comunicate ale preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan care a informat că acordul privind sistemul S-400 este deja complet şi va fi implementat”.

Ministrul Apărării din Turcia a informat miercuri că Ankara se pregăteşte de posibile sancţiuni ale SUA determinate de achiziţia sistemului din Rusia, el precizând însă că au existat îmbunătăţiri în discuţiile cu Statele Unite cu privire la achiziţionarea de avioane militare F-35.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.