Parlamentul European (PE) a văzut, începând din 1979, trecând prin hemiciclurile sale eurodeputaţi cu o carieră singulară - celebrităţi, nonagenari, descendenţi ai unor personalităţi istorice, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

DE LA 21 LA 92 DE ANI

Manolis Glezos, un simbol al Rezistenţei elene, după ce a dat jos în 1941 steagul nazist care flutura pe Acropole, la Atena, este cel mai bătrân eurodeputat din PE. El avea 92 de ani când a demisionat, în 2015.

El este secondat de fostul lider al extremei drepte franceze Jean-Marie Le Pen, în vârstă de 90 de ani, care se desparte de hemicilu anul acesta.

Invers, germana Ilka Schröder, o fostă deputată ecologistă, a fost, la vârsta de 21 de ani, cea mai tânără membră a PE în 1999.

Germanul Elmar Brok (CDU, dreapta) este singurul eurodeputat care a făcut parte din toate cele opt legislaturi.

Neales în primele alegeri europene cu sufragiu universal direct în 1979, el intră în PE în anul următor, în locul unui eurodeputat decedat. El a fost reales din cinci în cinci ani. După 39 de ani de mandat, Elmar Brok, în vârstă de 73 de ani, nu candidează în acest an.

EURODEPUTAŢI FĂRĂ FRONTIERE

Un fost lider al studenţilor în mai 1968 şi o figură politică în Franţa şi Germania, ecologistul Daniel Cohn-Bendit nu a ales niciodată între cele două ţări ale sale. Ales prima oară în 1994 pe o listă germană, el a reprezentat apoi Franţa în 1999, din nou Germania în 2004 şi o ultimă oară Franţa în 2009.

Dintre cei 3.676 de deputaţi care au deţinut mandate europene din 1979, numai trei au fost aleşi în două ţări.

În afară de Cohn-Bendit, Ari Vatanen,un fost pilot de raliu, a reprezentat Finlanda în 1999 şi Franţa în 2004, iar pastorul Laszlo Tokes, o figură a revoluţiei române a fost ales în România în 2007 şi 2009, iar apoi în Ungaria în 2014.

CELEBRITĂŢI

Cântăreaţa Nana Mouskouri, care avândut peste 350 de milioane de albume în lume, a reprezentat Grecia din 1994 în 1999. Cineastul francez Claude Autant-Lara, autorul ”La Traversée de Paris”, a fost ales în 1989 din partea Frontului Naţional (extremă dreapta), însă a exercitat doar două luni de mandat, după care a demisionat.

În lumea sportului, navigatorul francez Gérard d'Aboville, care a traversat Oceanul Pacific la rame, a fost ales din partea RPR (dreapta) în 1994.

De 15 ani, Italia şi-a făcut obiceiul să aleagă personalităţi de pe micul ecran. Lilli Gruber, o fostă prezentatoare-vedetă a jurnalului postului RAI, a făcut parte din grupul socialist din 2004 în 2008.

Barbara Matera, o fostă finalistă a Miss Italia şi fostă animatoare de televiziune, şi David Sassoli, un fost prezentator de televiziune, fac parte din PE din 2009, aleşi pe listele Forza Italia (dreapta) al lui Silvio Berlusconi şi, respectiv, Partidului Democrat.

Jean-Marie Cavada (Franţa), Frédérique Ries (Belgia) şi Nikolay Barekov (Bulgaria), de asemenea foşti prezentatori de televiziune, fac, de asemenea, parte don Parlamentul în exerciţiu.

MOŞTENITORI

Charles de Gaulle, nepotul şi omonimul şefului Franţei libere, a făcut parte din PE din 1993 în 2004, mai întâi ca reprezentant al centrului, după care a alunecat treptat către Frontul Naţional.

Alessandra Mussolini, nepoata lui Benito Mussolini, deţine un mandat în Parlamentul în exerciţiu, aleasă pe o listă a Forza Italia. Ea candidează la un nou mandat şi s-ar putea întâlni în viitoarea legislatură în hemciclu cu vărul său Caio Giulio Cesare Mussolini, un strănepot al Il Duce şi candidat din partea Fratelli d'Italia (extremă dreapta).

Otto Habsbourg-Lorraine, fiul mai mare al ultimului împărat al Austro-Ungariei, Carol I, a fost eurodeputat din 1979 în 1999. Acest aprig activist al integrării europene a reprezentat Germania, ales pe liste CSU în Bavaria (dreapta).

El a renunţat în 2007 la rolul său de pretendent la tronul austro-ungar în favoarea fiului său, Karl, care a fost la rândul său eurodeputat din 1996 în 1999, din Austria.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.