Poliţia olandeză a arestat un sirian în vârstă de 47 de ani pe care-l suspectează de faptul că ar fi un comandat din cadrul Frontului al-Nusra, care a succedat aripii siriene a Al-Qaida, a anunţat marţi Ministerul Public olandez, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Suspectul - identificat doar cu numele său de război ”Abu Khuder” - a fost reţinut la Kapelle, în sud-vestul Olandei, a precizat ministerul într-un comunicat.

”Bărbatul este acuzat că a participat la lupta armată în Siria în calitate de comandant al unui batalion terorist” al Frontului al-Nusra, cunoscut sub numele de ”Ghuraba'a Mohassan” (Străinii lui Mohassan), potrivit parchetului.

Bărbatul, care este suspectat ”că a comis crime de război şi crime teroriste în Siria” are reşedinţă în Olanda din 2014 şi i s-a acordat un permis de azil temporar, potrivit ministerului.

Poliţia a confiscat documente, un computer şi un smartphone într-o percheziţie la domiciliul suspectului, care urmează să compară vineri în faţa unui judecător de instrucţie la un tribunal din Haga.

El a fost arestat în urma unor informaţii comunicate de către poliţia germană, ”care a furnizat mărturii contra suspectului”, a precizat parchetul.

Şase case aparţinând unor presupuşi membri ai aceluiaşi batalion din cadrul Frontului al-Nusra - denumit în prezent Hayat Tahrir al-Sham, fosta aripă siriană a Al-Qaida - au fost, de asemenea, percheziţionate în Germania, în cadrul unei anchete separate.

Această arestare are loc în contextul în care Olanda îşi pune întrebări cu privire la soarta pe care să o rezerve jihadiştilor plecaţi să lupte în Siria.

Cel puţin 315 persoane au părăsit Olanda de la începutul Războiului din Siria, în 2011, pentru a se alătura unor grupări jihadiste, potrivit unor dezvăluiri ale presei olandeze.

Aproximativ 85 de persoane au fost ucise în confruntări armate, iar 55 s-au întors în Olanda.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.