Mai mult de 500 de personalităţi din lumea filmului, printre care Wim Wenders, Jean-Pierre şi Luc Dardenne, Jacques Audiard, Pawel Pawlikowski, Constantin Costa-Gavras, Julie Delpy, Stephen Frears, Radu Mihăileanu, Cătălin Mitulescu, Paul Negoescu, Adina Pintilie şi Nap Toader, au semnat un manifest prin care îndeamnă cetăţenii să voteze la alegerile europene, ce vor avea loc între 23 şi 26 mai.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Manifestul a fost iniţiat de Societatea Regizorilor de Film (SRF), Quinzaine des Réalisateurs, Academia Europeană de Film (EFA), Federaţia Regizorilor de film din Europa (FERA) şi Societatea Autorilor din Audiovizual (SAA).

„Europa nu este perfectă.

Îi reproşăm, uneori, şi pe bună dreptate, că nu are suflet şi emoţii, că vorbeşte o limbă pe care puţini dintre noi o înţeleg.

O criticăm pentru că nu reuşeşte să facă faţă crizelor ecologice, sociale şi politice care o zguduie astăzi, şi nici tragediei refugiaţilor.

Totuşi, în ciuda slăbiciunilor şi deficienţelor sale, nu poate să ne scape privirii umanitatea şi frumuseţea ei. Încercăm să o descriem cu delicateţea imaginilor şi cu un limbaj pe înţelesul tuturor popoarelor care o compun.

Să ne amintim că Europa s-a unit pentru pace. De la şase state membre, ea a reuşit să atragă 28 de ţări care formează o uniune unică şi care reprezintă un model pentru întreaga umanitate.

Această Uniune s-a construit uitând de frontiere şi bazându-se pe libera circulaţie, pe schimburi, pe fraternitate şi pe solidaritate – valori care sunt astăzi ameninţate din toate părţile, inclusiv din interiorul său.

Dar această Uniune este şi cea a culturii, o veritabilă ambiţie pentru o Europă a cărei inovare şi creaţie au fost întotdeauna piloni fundamentali.

O Europă liberă şi democratică este şi o Europă a libertăţii de gândire şi de exprimare. Este de datoria noastră să o apărăm în faţa extremiştilor şi a ideilor retrograde, care se răspândesc din nou ca o molimă.

Trebuie să consolidăm şi să îmbunătăţim acest echilibru, atât de fragil, opunându-ne celor care doresc să îl distrugă divizând, renunţând sau încercând să fugă sau să se izoleze.

La întrebarea «Cum putem construi o Europă atrăgătoare, o Europă care reuneşte, o Europă deschisă şi care oferă un spaţiu de libertate şi de pace?» trebuie să răspundem prin implicare şi trebuie să ducem o luptă a ideilor, pentru a evita lupta armată.

Astfel, între 23 şi 26 mai, vom merge să votăm la alegerile europene. Este în joc viitorul nostru comun, ca să nu spunem însăşi viitorul nostru”, transmit semnatarii.

Scrisoarea este semnată, între alţii, de Carlos Conceição, Ricardo Costa, Ralph Fiennes, Agnieszka Holland, Gabriela Suciu, Claire Denis şi Susanne Bier, dar şi de argentinianul Juan Diego Solanas, chilianul Manuel Basoalto, tunisianul Mohamed Ali Nahdi, venezueleanul Jackson Elizondo, congolezul Arsène Pepe şi americanii Idrissou Mora-Kpai şi Lodge Kerrigan.

În România, alegerile europarlamentare vor avea loc duminică.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.