Asociaţia Coaliţia pentru Economie Digitală, care reprezintă companiile de ridesharing Uber, Bolt şi Clever, a transmis, marţi, scrisori deschise către premierul Viorica Dăncilă şi liderul PSD, Liviu Dragnea, în care le solicită implicarea pentru reglementarea cât mai rapidă a serviciilor de rideshareing. Asociaţia spune că modificările aduse la legea 38/2003, intrate în vigoare săptămâna trecută, împreună cu lipsa unei reglementări specifice pentru industria de ridesharing şi e-hailing au creat o criză în domeniul serviciilor de transport alternativ. În plus, modificările la legea taximetriei au dus la numeroase abuzuri, mulţi şoferi ai Uber, Clever şi Bolt fiind amendaţi de Poliţie şi luându-se împotriva lor măsura ridicării plăcuţelor de înmatriculare pentru 6 luni.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Asociaţia Coaliţia pentru Economie Digitală, care reprezintă companiile de ridesharing Uber, Bolt şi Clever, a transmis, marţi, scrisori deschise către premierul Viorica Dăncilă şi liderul PSD, Liviu Dragnea, în care le solicită implicarea pentru reglementarea cât mai rapidă a serviciilor de rideshareing.

”Ne adresăm dumneavoastră ca Preşedinte al principalului partid de guvernământ pentru a preveni o criză care poate avea efecte extrem de grave atât asupra cetăţenilor, cât şi asupra economiei româneşti. Modificările aduse de ordonanţa care modifică legea 38/2003 privind transportul în regim de taxi şi în regim de închiriere, intrate în vigoare săptămâna trecută, împreună cu lipsa unei reglementări specifice pentru industria de ridesharing şi e-hailing au creat o criză în domeniul serviciilor de transport alternativ, criză care se adânceşte pe zi ce trece. Aşa cum anticipasem, modificările la legea taximetriei au dus la numeroase abuzuri, mulţi şoferi ai Uber, Clever şi Bolt fiind amendaţi de Politie şi luandu-se împotriva lor masura ridicării plăcuţelor de înmatriculare pentru 6 luni”, au scris, marţi, în scrisoarea adresată lui Liviu Dragnea, reprezentanţii Asociaţiei Coaliţia pentru Economie Digitală.

Aceeaşi situaţie este invocată şi în scrisoarea adresată premierului Viorica Dăncilă.

Reprezentanţii Asociaţiei susţin că ”incertitudinea a redus numărul şoferilor activi pe aplicaţiile companiilor de ridesharing, acesta fiind cu 25% mai mic decât media zilnică, ceea ce a făcut că timpul de aşteptare să crească la peste 10 minute”.

”În prezent, sunt cu aproximativ 35% mai puţini şoferi care preiau comenzi pe cele trei aplicaţii. Acest lucru se traduce în timpi foarte mari de aşteptare, de aproape patru ori faţă de o zi obişnuită, dar şi în costuri considerabil mai mari pentru românii care folosesc aceste aplicaţii. Serviciile de ridesharing şi e-hailing sunt folosite de 2,5 milioane de români, iar existenţa şi buna funcţionare a acestora sunt esenţiale pentru asigurarea unui transport eficient în Bucureşti şi marile oraşe ale ţării. Nu doar industria, dar şi utilizatorii acestor servicii doresc o reglementare cât mai urgentă a acestora. O petiţie care cere reglementarea de urgenţă a acestui tip de servicii a adunat, în câteva ore, zeci de mii de semnături iar numărul acestora creşte în fiecare minut”, au mai transmis reprezentanţii Asociaţiei în cele două scrisori.

Aceştia vorbesc despre faptul că un proiect de reglementare a fost elaborat deja de Ministerul Transporturilor şi Ministerul Dezvoltării Regionale, iar industria şi expertii au oferit toate propunerile necesare pentru ca acest proiect să permită funcţionarea în continuare a acestor servicii.

Potrivit documentului transmis lui Liviu Dragnea, ”este nevoie de o decizie politică pentru adoptarea acestui proiect de Ordonanţă de Urgenţă în prima şedinţă de Guvern”.

În scrisoarea transmisă Vioricăi Dăncilă, Asociaţia mai scrie: ”Depinde doar de Cabinetul pe care-l conduceţi adoptarea acest proiect de Ordonanţă de Urgenţă în prima şedinţă de Guvern”.

Cele două documente se încheie astfel: ”De decizia edumneavoastră nu depinde doar transportul celor 2,5 milioane de utilizatori, ci şi veniturile celor peste 20.000 de şoferi, precum şi beneficiile economice de peste 1 miliard de lei pe care le crează aceste servicii”.

Asociaţia Coaliţia pentru Economie Digitală, a lansat petiţia ”#continuam”, pentru reglementarea de urgenţă a serviciilor de ridesharing.


 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.