Premierul ucrainean Volodimir Groisman a demisionat luni, relevând astfel dezacorduri cu noul preşedinte ucrainean Volodimir Zelenski, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Am decis să demisionez imediat după (şedinţa) Consiliul Miniştrilor, miercuri”, a declarat şeful Guvernului ucrainean pentru presă.

Zelenski, învestit preşedinte al Ucrainei luni, a anunţat imediat alegeri legislative anticipate, atacând o clasă politică ostilă unui novice care a promis să transforme o ţară aflată în război şi în dificultate economică.

Învestirea lui Zelenski, un umorist în vârstă de 41 de ani, drept cel mai tânăr preşedinte al Ucrainei postsovietice, deschide o nouă eră în acest stat independent de mai puţin 30 de ani.

Ales prin capitalizarea neîncrederii ucrainenilor faţă de elitele lor, cu ajutorul unor promisiuni de a pune capăt corupţiei şi de a ”sparge sistemul”, el are de înfruntat o sarcină uriaşă, în contextul unui război cu separatişti proruşi, soldat cu 13.000 de morţi în cinci ani, fără ca o soluţie politică să se contureze, şi a unei capacităţi de acţiune foarte limitată, din cauza lipsei ”trupelor” politice.

”Dizolv Parlamentul”, a tunat el, într-un discurs de învestire, în hemiciclu, îndemnându-i pe miniştri să demisioneze, în pofida faptului că legea obligă Guvernul să plece doar în urma unor alegeri legislative.

În replică, premierul Volodimir Groisman, aflat în post de trei ani, şi-a anunţat demisia luni seara, scoţând în faţă dezacordurile cu noul preşedinte, fără să le prezinte.

”Consider că, prin declaraţia sa, el îşi asumă întreaga responsabilitate în faţa ameninţărilor” la adresa ţării, a declarat Groisman.

Potrivit unor observatori, decizia sa, care este necesar să fie aprobată de către Parlament, îi va permite să poarte mai liber o campanie electorală în vederea alegerilor legislative, poziţionându-se drept adversar al lui Zelenski.

Acesta din urmă caută să profite de impusul victoriei sale zdrobitoare (73% din voturile exprimate), pentru a obţine o victorie în alegerile legislative anticipate, fără să aştepte scrutinul prevăzut în octombrie.

Partidul ”Servitorul Poporului” este creditat, pentru moment, cu până la 40% din intenţiile de vot în ultimele sondaje.

Criticii preşedintelui denunţă ”arbitrariul juridic” şi o decizie neconformă Constituţiei, însă unii dintre ei ş-au anunţat imediat participarea în alegerile legislative - care ar putea avea loc în iulie.

Volodimir Zelenski s-a angajat să menţină direcţia prooccidentală a acestei foste republici societice. Însă programul său rămâne vag, iar echipa sa larg necunoscută până în prezent. El nu a făcut vreo nominalizare sau vreun anunţ al unui candidat în vreun post oficial.

Mulţi se întreabă cu privire la capacitatea sa de a conduce o ţară care se confruntă cu provocări imense - în primul rând cu războiul.

”TERMINAREA” RĂZBOIULUI

”Prima noastră sarcină este să ajungem la o încetare a focului în Donbas” , un bazin al huilei, aflat în parte sub controlul separatiştilor proruşi, în estul ţării, a dat el asigurări într-un discurs de învestire, provocând o salvă de aplauze a deputaţilor. ”Noi nu am început acest război, dar noi îl vom termina”.

”Sunt pregătit de tot”, ”să-mi pierd popularitatea”, inclusiv ”postul, pentru a obţine pacea” şi ”să reiau teritoriile pierdute” - Donbasul şi Peninsula ucraineană Crimeea, anexată de Rusia în 2014, a mai dat asigurări Zelenski, care a venit pe jos la Parlament de la domiciliu, situat în apropiere, făcând selfie cu susţinători comasaţi de-a lungul unor bariere.

El a respectat, apoi, ritualul învestirii, a depus jurământul, cu mâna dreaptă pe Constituţia acestei ţări ondependente din 1991, şi o Evanghelie din secolul al XVI-lea.

”Toată viaţa mea am încercat să fac totul pentru ca ucrainenii să zâmbească (...). În următorii cinci ani, am să fac totul pentru ca să nu plângeţi”, a spus Zelenski, care promite să se limiteze la un singur mandat prezidenţial.

PUTIN AŞTEAPTĂ SĂ-L FELICITE

Scena a avut deja loc pe micul ecran, în serialul de televiziune ”Servitorul poporului”, în care Zelenski încarnează un profesor de istorie ales brusc preşedinte.

De această dată, însă, ea este reală, în pofida faptului că era puţin imaginabilă în urmă cu câteva luni. Puţini l-au luat în serios pe actor şi umorist atunci când  şi-a anunţat candidatura, la 31 decembrie. Însă, în urma unei campanii fără precedent, care s-a jucat în principal pe reţele de socializare, el l-a zdrobit pe predecesorul său Petro Poroşenko.

Ales în urmă cu cinci ani, în urma unei revolte proeuropene a mişcării Maidam, Poroşenko a condus ţara într-o perioadă critică a istoriei sale, după anexarea Crimeei şi izbucnirea războiului în est. I se reproşează faptul că nu a făcut suficient împotriva corupţiei endemice.

Aliaţii Kievului au primit călduros alegerea lui Zelenski, însă Rusia, acuzată de Kiev şi Occident de faptul că-i susţine militar pe separatiştii proruşi, a anunţat că nu intenţionează să-şi schimbe politica faţă de Ucraina.

Niciun oficial rus nu a fost invitat la învestire.

Vladimir Putin aşteaptă ”primele sale succese în normalizarea relaţiilor ucraineano-ruse” pentru a-l felicita, s-a limitat să spună un purtător de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.