Fostul preşedinte al României Traian Băsescu, candidat al PMP pentru alegerile europarlamentare, a criticat, în cadrul unei conferinţe de presă, la Timişoara, acţiunea unor ”primitivi” de a îmbrăca în pungi de gunoi mai multe cruci ale militarilor români dintr-un cimitir din Bacău, spunând că acest eveniment vine după un şir de evenimente şovine susţinute de UDMR.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Am văzut nişte primitivi care au îmbrăcat în pungi de gunoi crucile a 52 de militari români căzuţi la datorie. Mi se pare că cetăţenii români de etnie maghiară, prin câţiva reprezentanţi, au întrecut orice măsură de data asta. Pentru că vorbim de un cimitir militar în care sunt îngropaţi  1143 de militari, din care 984 de eroi necunoscuţi şi nu sunt numai români, sunt militari unguri, germani, austrieci, ruşi, căzuţi la datorie. Orice creştin merită o cruce şi asta e expresia acestui cimitir militar, în care românii au tratat cu respect orice militar. Din păcate, extremiştii unguri au ţinut să acopere crucile militarilor români”, a declarat Traian Băsescu.

Candidatul PMP spune că aceste evenimente vin după ce UDMR a avut o serie de acţiuni ”şovine”.

”Din păcate acest eveniment vine după un şir de evenimente susţinute de UDMR extrem de neplăcute şi aş spune şovine. Probabil UDMR îndeplineşte o misiune dată de Viktor Orban (premierul Ungariei - n.r.), o misiune de slăbire a naţiunii române. Probabil această politică nu e creată în laboratoarele Ungariei, ci în cele de la Moscova. UDMR este un instrument. Au adoptat cu neruşinare ca însemne ale lor imnul şi drapelul Ungariei, în condiţiile în care UDMR este o formaţiune politică a Parlamentului României în care au jurat loialitate statului român. Mai mult, un reprezentant al UDMR a propus ca limba română să nu mai fie materie de examen. În schimb, propun prin acest proiect de lege limba maghiară şi o limbă de circulaţie internaţională, tendinţa fiind să elimine limba română din orice formă de învăţământ, ceea ce este revoltător. UDMR duce o politică de segregare a minorităţii maghiare. Cred că a venit timpul ca această atitudine să fie stopată de autorităţile române”, a declarat Băsescu.

Traian Băsescu a mai spus că îşi doreşte ca aceia care un învelit crucile militarilor români în cimitirul din Bacău, să plătească în faţa legii, pentru profanarea mormintelor.

”Mi-aş dori ca aceşti primitivi care au învelit crucile soldaţilor români să răspundă în faţa legii pentru profanare. Povestea că să analizăm pe ce teritoriu e cimitirul e o poveste care nu justifică sub nicio formă profanarea mormintelor soldaţilor căzuţi în Primul sau Al Doilea Război Mondial”, a mai spus liderul PMP.

Traian Băsescu a subliniat că nu se referă la toţi minoritarii maghiari, ci doar la cei extremişti.

”Nu mă refer la toţi minoritarii unguri, dar resping acţiunea extremiştilor unguri şi a UDMR care nu îi mai reprezintă, după părerea mea, pe minoritarii unguri”, a mai declarat Traian Băsescu.

Poliţiştii din Bacău au început cercetările după ce mai multe cruci ale unor eroi români din Primul şi din Al Doilea Război Mondial au fost acoperite cu saci de plastic.

Potrivit reprezentanţilor Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Bacău, poliţiştii s-au autosesizat după ce în spaţiul public au apărut imagini în care mai multe cruci din Cimitirul Internaţional al Eroilor – Valea Uzului din oraşul Dărmăneşti au fost acoperite cu saci din plastic şi fac cercetări pentru a stabili situaţia de fapt.

Pe un site de limbă maghiară au apărut imagini în care mai multe cruci ale eroilor români din cimitir fuseseră acoperite cu saci din plastic.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.