Coaliţia aflată la putere în Ucraina s-a destrămat vineri, după un divorţ între Frontul Popular şi partidul preşedintelui ucrainean în exerciţiu Petro Poroşenko, ceea ce urmează să-i permită preşedintelui-ales Volodimir Zelenski să dizolve Parlamentul şi să convoace alegeri legislative anticipate, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Ne anunţăm retragerea din coalişie (...) şi hotărârea de a constitui o nouă coaliţie cu un nou program”, a anunţat în Parlament liderul Frontului Popular, Maxim Burbak.

Potrivit Constituţiei ucrainene, partidele au termen de o lună să formeze o coaliţie guvernamentală. Altfel, preşedintele are puterea să dizolve Parlamentul şi să convoavce alegeri.

Volodimir Zelenski, care urmează să depună jurământul ca preşedinte luni, a obţinut o victorie zdrobitoare în alegerile prezidenţiale, luna trecută, însă acest novice în politică nu este susţinut de o majoritate în Parlament.

Organizarea unor alegeri legislative anticipate în contextul în care cota popularităţii sale este încă mare nu-i displace deloc viitorului şef al statului.

Ultimele sondaje de opinie creditează partidul său, Servitorul Poporului - numele serialului de televiziune care l-a făcut celebru -, pe primul loc în intenţiile de vot, însă formaţiunea nu este creditată şi cu o majoritate absolută.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.