Fostul ministru al Apărării Gabriel Oprea a declarat, joi, după ce a fost audiat la Secţia specială pentru magistraţi în dosarul legat de aducerea în ţară a lui Nicolae Popa, că MApN, pe care îl conducea atunci, nu a fost implicat în operaţiune. El a spus, răspunzând unor întrebări, că are "un brand" conform căruia nu vorbeşte despre întâlnirile private, menţionând că este amic cu Sebastian Ghiţă, iar Florian Coldea i-a fost doctorand. "Niciodată nu m-am tras de şireturi, ca să fie foarte clar, cu domnul Coldea. Poate cu domnul Maior, că-l ştiam de la Partidul Social Democrat", a spus Oprea.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"V-am spus că am fost audiat ca martor, este dosarul aducerii domnului Popa, în acea perioadă eram ministrul Apărării. Ministerul Apărării n-a avut nicio contribuţie la acest lucru", a afirmat Gabriel Oprea, la ieşirea de la Secţia de investigare a infracţiunilor din justiţie.

Întrebat care era relaţia sa cu Florian Coldea, Oprea a răspuns: "Am mai spus-o o dată şi nu o spun ca să mă dau mare. Am fot de două ori ministru al Apărării, am fost de două ori ministru de Interne, am fost şi vicepremier pentru securitate naţională şi chiar pentru o scurtă perioadă premier (...) în aceste funcţii e normal să discuţi cu oamenii care lucrează în aceste domenii militari, generali (...) Cu domnul Coldea, că m-aţi întrebat, eu am fost unul dintre oamenii care au pus umărul şi am creat domeniul de ordine publică şi domeniul de informaţii şi securitate naţională. Printre doctoranzii mei a fost şi domnul Timofte, Radu Timofte, răposatul Radu Timofte, adjuncţi ca generalul Mihai Zamfir sau domnul general Marin Ionel, a fost şi domnul Coldea. Între mine şi domnul Coldea e o diferenţă de aproximativ 11-12 ani, mi-a fost şi doctorand, era secretar de stat, eu am fost ministru sau vicepremier, dar niciodată nu m-am tras de şireturi, ca să fie foarte clar, cu domnul Coldea. Poate cu domnul Maior, că-l ştiam de la Paridul Social Democrat".

Oprea a menţionat, răspunzând unei întrebări, că este amic cu Sebastian Ghiţă.

"Eu de regulă de ceea ce nu este oficial şi întâlniri private, am un brand, sunt un om care încerc să mă ţin de cuvânt. Brandul ăsta îl construieşti într-o viaţă şi-l poţi pierde într-o secundă. Nu-mi place să vorbesc de întâlnirile private", a spus Oprea.

Întrebat dacă au existat discuţii despre aducerea în ţară a lui Popa, el a spus că întâlniri oficiale nu au fost pentru că MApN nu era implicat.

"Iar la întâlniri informale cât am fost eu şi m-am întâlnit cu oameni din sistemul de securitate niciodată nu am auzit discuţii despre arestări sau alte lucruri ilegale. Dacă cineva a făcut aşa ceva este ilegal şi trebuie să răspundă", a susţinut Oprea.

Întrebat de asemenea de ce a participat la o întâlnire cu reprezentanţii Parchetului General, SRI, Ministerului de Interne, cu câteva zile înainte de aducerea lui Popa, el a afirmat: "Ministerul, a participat probabil cineva de la Ministerul Apărării Naţionale. Dar repet ministerul n-a avut niciun rol în aducerea domnului Nicolae Popa în ţară".

Fostul prim-adjunct al SRI Florian Coldea a declarat, joi, la ieşirea de la audieri de la Secţia specială pentru investigarea magistraţilor, că SRI a fost implicat în identificarea, localizarea şi aducere în ţară a lui Nicolae Popa, iar operaţiunea a fost considerată de succes şi reflectă cooperarea bună între serviciile de informaţii şi autorităţile de aplicare a legii. "În ceea ce o priveşte pe doamna Laura Codruţa Kovesi, personal, în nicio împrejurare nu am luat la cunoştinţă de vreo activitate care să fie o infracţiune şi nici la nivelul instituţiei nu am obţinut niciun fel de informaţii cu privire la posibile infracţiuni", a precizat el.

Fostul prim-adjunct al SRI Florian Coldea s-a prezentat, joi, la Secţia specială pentru investigarea magistraţilor, unde a fost audiat timp de aproximativ patru ore în dosarul privind extrădarea fostului director FNI Nicolae Popa, în care este anchetată Laura Codruţa Kovesi.

În acest dosar, fosta şefă a DNA Laura Codruţa Kovesi este cercetată penal pentru abuz în serviciu, luare de mită şi mărturie mincinoasă.
 
Dosarul a fost deschis în decembrie 2018, în urma unei sesizări depuse de fostul deputat Sebastian Ghiţă. Acesta a fugit în Serbia, după ce a fost trimis în judecată în mai multe dosare de corupţie.
 
Ghiţă susţine că, în anul 2011, Kovesi i-a cerut să achite 200.000 de euro pentru aducerea în ţară cu un avion a fostului director al FNI Nicolae Popa, pe numele căruia exista un mandat internaţional de arestare.
 
Poliţia Română a transmis, în decembrie 2018, că a achitat unei firme de transport aerian peste 234.000 de lei pentru aducerea în ţară din Indonezia a fostului director al FNI. 
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.