Trei trenuri de călători, care circulau pe rutele Ilva Mică - Dej, Galaţi - Cluj-Napoca şi Braşov - Budapesta, au fost oprite în gări din cauza aluviunilor depuse pe calea ferată şi a spălării terasamentului, în urma ploilor din ultimele 24 de ore, a anunţat, joi, purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Interne (MAI), Monica Dajbog.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Purtătorul de cuvânt al MAI, comisarul şef de poliţie Monica Dajbog, a prezentat, joi, bilanţul inundaţiilor din ultimele 24 de ore, precizând că, de la emiterea atenţionărilor de fenomene hidro-meteorologice periculoase, au fost pregătiţi de intervenţie peste 5.000 de pompieri, jandarmi şi poliţişti.

Cele mai multe intervenţii au avut loc în judeţele Timiş, Bistriţa-Năsăud, Maramureş şi Mureş, în ultimele trei judeţe fiind necesară activarea grupelor operative de la nivelul inspectoratelor pentru situaţii de urgenţă, a spus ea.

"Trei trenuri de călători - 4485 Ilva Mică - Dej, 1831 Galaţi - Cluj, şi 406 Braşov - Budapesta au fost oprite în gări din cauza aluviunilor depuse pe calea ferată sau a spălării terasamentului", a afirmat Dajbog.

Ea a menţionat că joi la prânz a intrat în vigoare o atenţionare de Cod galben valabilă până vineri dimineaţa, la ora 6.00, care vizează cantităţi de apă însemnate şi manifestări de instabilitate accentuată pentru judeţele Gorj, Vâlcea, Argeş, Dâmboviţa, Olt, Teleorman, Giurgiu şi zona de munte a judeţelor Prahova, Braşov, Sibiu, Alba şi Hunedoara.

"De asemenea, deşi Codul Roşu care a vizat depăşirea cotelor de pericol pentru bazinele hidrografice: Someşul Mare, Şieu, Iza şi Vişeu a expirat, a fost emis un nou cod, de această dată Galben pentru aceeaşi zonă şi bazinul superior Glodeni şi Niraj din judeţele Harghita şi Mureş", a mai spus Monica Dajbog.

Potrivit bilanţului prezentat, în ultimele 24 de ore, din cauza ploilor abundente, care au provocat scurgeri de pe versanţi, viituri rapide şi creşteri ale debitelor pe anumite cursuri de apă, au fost afectate 26 de localităţi din judeţele Bistriţa-Năsăud, Maramureş, Mureş şi Timiş.

Au fost inundate 115 case, 56 de beciuri, 372 de curţi şi alte 9 obiective economice sau instituţii. 

Din cauza apei acumulate pe carosabil şi a aluviunilor au fost afectate temporar 4 drumuri naţionale (DN 17C şi DN 17D din Bistriţa-Năsăud şi DN 15 şi DN 15A din Mureş), precum şi două drumuri judeţene (DJ 188 din Maramureş şi DJ 572 din Timiş).

"Una dintre cele mai dificile intervenţii a fost cea din localitatea Domneşti din Bistriţa-Năsăud unde patru persoane erau blocate în casă din cauza apei care depăşea un metru jumătate. Datorită acţiunii pompierilor, persoanele au fost salvate şi duse într-un loc sigur. De asemenea, pompierii au acţionat pentru evacuarea preventivă a 32 de persoane din mai multe localităţi, tot din Bistriţa-Năsăud. După trecerea pericolului, cele mai multe dintre aceste persoane s-au putut întoarce în siguranţă la casele lor", a menţionat Dajbog.

Pentru avertizarea populaţiei, astfel încât să îşi ia măsuri de auto-protecţie, s-au trimis şase mesaje de avertizare prin sistemul Ro-Alert.

În prezent, pompierii mai acţionează pentru evacuarea apei şi îndepărtarea aluviunilor din mai multe gospodării.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.