Compania Béjart Ballet se întoarce la Bucureşti, în zilele de 12 şi 13 octombrie, cu cel mai nou spectacol de balet contemporan al companiei, în premieră în România, ce include momentele "Tous les hommes presque toujours s’imaginent" şi "7 Danses Grecques", anunţă organizatorul Events.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Cele două reprezentaţii de balet contemporan vor avea loc la Sala Palatului. 

Maurice Béjart reprezintă o parte consistentă a istoriei coregrafiei secolului XX iar compania Béjart Ballet Lausanne, condusă de succesorul Gil Roman, este o referinţă la fel de importantă în lumea baletului contemporan.

Béjart a dorit întotdeauna să deschidă lumea baletului unui public cât mai larg. Animaţi de acelaşi spirit, Gil Roman şi dansatorii săi ţin vie opera lui , reprezentând-o în turnee prin toată lumea, atât în cadrul unor evenimente mari sau recepţii oficiale, precum şi în cadrul unor evenimente caritabile. Coregraf de 20 de ani, Gil Roman păstrează opera lui Maurice Béjart şi adaugă noi creaţii la repertoriul companiei.

Spectacolul "Tous les hommes presque toujours s’imaginent" (coregrafie: Gil Roman, muzica: John Zorn) "este o producţie excepţională, de o radicalitate poetică intensă - rareori avem ocazia să vedem o creaţie de o calitate teatrală atât de intensă, reflectivă şi senzuală care împinge toate artele cu mult peste limitele lor", spune Patrick Ferla, jurnalist şi scriitor elveţian. 

John Zorn este unul dintre principalii compozitori de muzică americană contemporană. Densitatea şi diversitatea operei sale extraordinare, care a început la mijlocul anilor ‘70, precum şi îndrăzneala şi libertatea artistică pe care le exprimă prin creaţia sa nu au încetat niciodată să provoace şi să fascineze directorul artistic al baletului Béjart Lausanne.

În 2016, cei doi artişti fac schimb pentru prima dată de experienţe artistice, povestind despre patrimoniul cultural şi dorinţa de a-l depăşi şi de a se elibera de el pentru a împinge înapoi limitele artei.

Iar în 2018, confruntându-se cu un volum considerabil de muncă, Gil Roman se dedică diferitelor compoziţii care alcătuiesc universul pe care compozitorul l-a explorat din 1990 până în 2017. În acest balet, pas cu pas, cu o mişcare, un gest, Gil Roman îşi aduce dansatorii dincolo de limite, creând acest spectacol extraordinar, care vă va fascina până în ultima secundă .

Gil Roman spune despre baletul "7 Danses Grecques" (muzica: Mikis Theodorakis): "Ceea ce numim "folclor" (din punctul meu de vedere, eu prefer formula "artă tradiţională") este întotdeauna dificil de accesat şi aproape imposibil de capturat, iar faptul că aparţine sau nu culturii tradiţionale în cauză nu este nici un avantaj, dar nici un handicap".

Deoarece civilizaţiile noastre au fost atât de înstrăinate de spiritul tradiţional, a devenit dificil pentru noi să percepem procesul mental care a dat naştere artei în trecutul îndepărtat.

Există totuşi o cheie a problemei: să devii celălalt, nu să îl portretizezi. Pentru a prelua linia iniţială a creaţiei, forţa ei ascunsă, e necesar să înţelegem rădăcinile poporului de la un grup cultural sau etnic şi să reducem la minimum citările evidente de folclor.

Pentru aceste "danses grecques", am căutat să limitez la maxim "paşii" autentic greceşti. Unele dansuri includ doi sau trei dintre aceştia,  altele deloc, iar acestea sunt cu siguranţă cele mai de succes, cele mai greceşti!”

Din 2007, începând cu căutarea şi efortul său pentru creaţia contemporană, Gil Roman întreţine şi dezvoltă repertoriul Baletului Béjart Lausanne. Opera lui Maurice Béjart se află în centrul acestui repertoriu, cu coregrafii emblematice, cum ar fi "Ritul de primăvară", "Boléro", "Simfonia Nouă" sau "Baletul Vieţii" dar Gil Roman doreşte să prezinte varietatea acestui repertoriu cu "Piaf" sau "Flautul Fermecat", de exemplu. Coregraf timp de 20 de ani, directorul artistic a alcătuit  repertoriul cu propriile sale creaţii.

Biletele sunt disponibile pentru următoarele categorii: Categoria 1: 150 lei, Categoria 2 (loje): 200 lei, Categoria 3 (sect. B, C, D, E, F, G, H, I): 260 lei, Categoria 4 (sect. A): 320 lei şi VIP: 440 lei şi se pot cumpăra începând cu 15 mai 2019, la ora 15:00, online pe www.eventim.ro, prin reţeaua Eventim (magazinele Germanos, Vodafone şi reţeaua Carrefour, librăriile Humanitas, librăriile Cărtureşti şi librăriile Diverta) sau de la casa de bilete a Sălii Palatului.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.