Preşedintele Klaus Iohannis a transmis, miercuri, premierului Viorica Dăncilă, trei scrisori în care motivează respingerea celor trei miniştri propuşi pentru Ministerul Justiţiei, Ministerul pentru Românii de Pretutindeni şi Ministerul Fondurilor Europene. Şeful statului susţine că niciunul dintre cei trei candidaţi nu are experienţa necesară gestionării domeniului pentru care a fost propus.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Şeful statului a transmis, miercuri, premierului Viorica Dăncilă câte o scrisoare pentru fiecare dintre miniştrii respinşi, deşi motivaţia invocată este aceeaşi pentru toţi.

”Prin adresa nr. 5/2545 din data de 18 aprilie 2019, ce înlocuieşte cererea înaintată în data de 17 aprilie 2019, aţi propus numirea domnului Eugen Nicolicea în funcţia de ministru al justiţiei, ca urmare a propunerii de constatare a vacanţei funcţiei prin demisia domnului Tudorel Toader. Faţă de documentaţia transmisă, analizând îndeplinirea condiţiilor legale, precum şi a criteriilor referitoare la corespunderea pentru funcţie a candidatului propus, statuate prin jurisprudenţa instanţei constituţionale, apreciez că persoana propusă nu deţine experienţa necesară gestionării domeniului complex al justiţiei. În consecinţă, am decis să resping propunerea de numire în funcţia de ministru al justiţiei a domnului Eugen Nicolicea”, a scris preşedintele într-una dintre scrisori.

O altă scrisoare vizează respingerea lui Tit-Liviu Brăiloiu pentru funcţia de ministru pentru românii de pretutindeni.

”Prin adresa nr. 5/2511 din data de 17 aprilie 2019 aţi propus numirea domnului Tit-Liviu Brăiloiu în funcţia de ministru pentru românii de pretutindeni, ca urmare a propunerii de constatare a vacanţei funcţiei prin demisia doamnei Natalia-Elena Intotero. Faţă de documentaţia transmisă, analizând îndeplinirea condiţiilor legale, precum şi a criteriilor referitoare la corespunderea pentru funcţie a candidatului propus, statuate prin jurisprudenţa instanţei constituţionale, apreciez că persoana propusă nu deţine experienţa necesară gestionării domeniului complex al relaţiei cu românii de pretutindeni. În consecinţă, am decis să resping propunerea de numire în funcţia de ministru pentru românii de pretutindeni a domnului Tit-Liviu Brăiloiu”, a mai scris preşedintele Iohannis.

Cea de-a treia scrisoare face referire la respingerea Oanei Florea pentru funcţia de ministru pentru românii de pretutindeni. Motivul invocat de preşedinte este acelaşi ca în celelalte două cazuri.

”Faţă de documentaţia transmisă, analizând îndeplinirea condiţiilor legale, precum şi a criteriilor referitoare la corespunderea pentru funcţie a candidatului propus, statuate prin jurisprudenţa instanţei constituţionale, apreciez că persoana propusă nu deţine experienţa necesară gestionării domeniului complex al fondurilor europene. În consecinţă, am decis să resping propunerea de numire în funcţia de ministru al fondurilor europene a doamnei Oana-Consuela Florea”, a scris preşedintele în cea de-a treia scrisoare.

Şeul statului i-a cerut premierului să înainteze alte propuneri pentru cele trei portofolii.

Anterior, într-o declaraţie de presă, preşedintele Klaus Iohannis a anunţat că a trimis refuzul său scris pentru cele trei remanieri propuse în aprilie. Preşedintele a lansat un nou atac la adresa PSD, afirmând că, pentru acest partid e mult mai important să-i fie bine lui Dragnea decât să-i fie bine României sau să le fie bine românilor. Preşedintele a spus că, pentru că Dragnea şi alţii au probleme reale cu justiţia, în Europa nu mai discută nimeni cu ei, şi atunci, cum liderul PSD nu discută cu Europa, PSD are impresia că nici România nu mai trebuie să fie aproape de Uniunea Europeană.

În 23 aprilie, Klaus Iohannis a anunţat că respinge remanierile celor trei miniştri, pentru că cele trei propuneri făcute nu sunt persoane potrivite pentru funcţia de ministru, iar premierul a nominalizat trei interimari pentru cele trei ministere.


 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.