Senatul statului Alabama a adoptat cel mai restrictiv proiect de lege cu privire la avort în Statele Unite, care prevede pedepse dure cu închisoarea în cazul medicilor care practică întreruperi voluntare de sarcină, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Textul - pe care Senatul, controlat de republicani, l-a trimis cabinetului guvernatoarei republicane a statului, Kay Ivy, în vederea promulgării - nu prevede vreo excepţie, în caz de viol sau incest.

Medicii care realizează avorturi sunt pasibili de pedepse cu închisoarea de la zece la 99 de ani, mai puţin în cazul unei urgenţe vitale cu privire la mamă sau unei ”anomalii letale” a foetusului.

Puternica asociaţie de apătrare a drepturilor civice ACLU a anunţat că intenţionează să se adresează justiţiei, cu scopul de a împiedica punerea în aplicare a acestui text.

Obiectivul mărturisit al promotorilor textului este de ajunge la Curtea Supremă a Statelor Unite, cu scopul de a o convinge să revină asupra hotărârii sale emblematice din 1973, care a recunoscut dreptul femilor de a avorta atât timp cât foetusul nu este viabil.

”Tocmai aţi violat, voi înşivă, statul Alabama”, a declarat Bobby Singleton, un membru democrat al Senatului, după respingerea de către senatori a unui amendament care prevedea excepţii de la interzicerea avortului.

”Voi îi spuneţi fiicei mele: «tu nu contezi în statul Alabama. Bărbaţii pot să te violeze, iar tu vei avea acest bebeluş dacă rămâi însărcinată»”, a adăugat el, cu vocea tremurând de emoţie.

Proiectul de lege a fost adoptat la începutul lui mai de către Camera Reprezentanţilor din Alabama.

În total 28 de state americane au introdus peste 300 de noi reglementări de la începutul anului, cu scopul de a limita accesul la avort, potrivit unuii bilanţ întorcmit de către Institutul Guttmacher, care apără dreptul femeilor la întreruperea voluntară a sarcinii.

Astfel, statele Kentucky şi Mississippi au interzis avorturi din momentul în care sunt detectate bătăi ale inimii foetusului, adică aproximartiv în a şasea săptămână de sarcină.

Măsuri asemănătoare sunt pe cale să fie adoptate în Georgia, Ohio, Missouri şi Tennessee.

Un judecător a blocat punerea în aplicare a legii în Kentucky, iar legea din Mississippi urmează să intre în vigoare în iulie.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.