Preşedintele Klaus Iohannis, a semnat, miercuri, decretul de decorare post-mortem a scriitoarei şi traducătoarei Micaela Ghiţescu.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"În semn de apreciere pentru îndelungata şi rodnica activitate depusă în calitate de scriitor şi traducător, în semn de respect pentru suferinţele şi înalta ţinută morală de care a dat dovadă, de-a lungul întregii sale vieţi, în apărarea ideilor democratice din ţara noastră, preşedintele României a conferit post-mortem Ordinul Naţional "Serviciul Credincios" în grad de Ofiţer scriitoarei şi traducătoarei Micaela Ghiţescu", se arată în comunicatul Administraţiei prezidenţiale.

Micaela Ghiţescu, care a murit în noaptea de duminică spre luni, decorată la Bucureşti de preşedintele Portugaliei în 2015 cu însemnele de Mare Ofiţer al Ordinului Infante Dom Henrique, a tradus în română peste 80 de autori importanţi ai literaturii portugheze şi braziliene.

Născută la Bucureşti, pe 18 iulie 1931, a urmat cursurile Facultăţii de Filologie din Bucureşti, începută în 1949 şi absolvită în 1957, deoarece în perioada 1952 - 1955 a fost arestată şi condamnată la închisoare (Uranus, Jilava, Mislea) şi eliberată în urma amnistiei din 1955.

În anii 1970 a început colaborarea cu mai multe edituri şi a realizat dicţionare, manuale şi alte cărţi didactice, precum şi un număr de 30 de  traduceri  literare, mai ales din sfera literaturii portugheză şi braziliană.

Portugheza a învăţat-o în jumătate de an, iar Ghiţescu vorbea perfect şi germană, franceză, engleză şi spaniolă.

În 1978 a devenit membru al Uniunii Scriitorilor, în 1984 a primit premiul Asociaţiei Scriitorilor din Bucureşti pentru tra­ducere, iar în 1986, Medalia „Premiu de traducere” a Societăţii de Limbă Portugheza din Lisabona. A colaborat cu Memoria - revista gândirii arestate de la apariţia publciaţiei şi a devenit directoarea ei în 2003.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.