Coreea de Nord a catalogat marţi drept un ”act ilegal” confiscarea. săptămâna trecută, a unuia dintre cargoboturile sale de către autorităţile americane, care-l acuză de faptul că a încălcat sancţiuni internaţionale, şi a cerut restituirea vaporului, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Justiţia americană a anunţat joi că a confiscat ”Wise Honest”, pe care-l acuză că a încălcat sancţiunile internaţionale exportând cărbune şi importând maşini.

Nava a fost blocată anul trecut în Indonezia, iar căpitanul său este anchetat de către autorităţile indoneziene.

În iulie, autorităţile americane au lansat, la rândul lor, o procedură de confiscare.

Această confiscare - fără precedent - a unei nave de 17.000 de tone - unul dintre cele mai mari cargoboturi nord-coreene, potrivit Statelor Unite -, a avut loc într-un context de degradare a relaţiilor între Washington şi Phenian, după fiascoul celui de-al doilea summit între Donald Trump şi Kim Jong Un, în februarie, la Hanoi.

Ministerul nord-coreean de Externe a apreciat că această confiscare este contrară spiritului unei declaraţii comune semnate de către preşedintele american şi numărul unu nord-coreean în primul lor summit, în iunie 2018, la Singapore.

”Statele Unite au comis un act ilegal de furt confiscându-ne cargobotul în numele rezoluţiilor Consiliului de Securitate al ONU cu privire la sancţiuni”, a declarat un purtător de cuvânt al ministerului, citat într-un comunicat difuzat de agenţia nord-coreeană oficială de presă KCNA.

”Statele Unite trebuie să conştientizeze consecinţele faptelor lor demne de gangsteri (...) şi să ne restituie vaporul fără întârziere”, se reclamă în comunicat.

Coreea de Nord este vizată de multiple sancţiuni adoptate de către Consiliul de Securitate al ONU cu scopul de a constrânge Phenianul să renunţe la programele sale nuclear şi balistic.

Din cauza problemei ridicării acestor sancţiuni a eşuat summitul de la Hanoi.

Kim Jong Un reclama ridicarea principalelor sancţiuni în schimbul unui început de ”denuclearizare” considerat prea timid de către Washington.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.