Mai mulţi activişti LGBT au fost arestaţi după ciocniri cu poliţia la un marş pride pentru drepturile LGBT neautorizat în capitala cubaneză Havana, relatează BBC.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Evenimentele de sâmbătă vin după ce autorităţile comuniste au anulat în mod neaşteptat al-12-lea marş anual împotriva homofobiei.

Activiştii au condamnat decizia şi au organizat apoi propria demonstraţie, organizată în mare parte pe reţelele sociale.

Marşurile neautorizate din Cuba sunt întâmpinate de obicei cu un răspuns ferm al poliţiei. Sâmbătă, peste 100 de manifestanţi au ieşit pe străzile din Havana. Unii au afirmat că au fost victimele unor violenţe după ce au fost opriţi de poliţişti.

Cel puţin trei activişti care participau la parada din Havana au fost reţinuţi. Marşul anual pride împotriva homofobiei din Havana este un eveniment important pentru comunitatea LGBT care a fost persecutată timp de zeci de ani, conform corespondentului BBC, Will Grant.

Astfel, adaugă Grant, decizia guvernului de a anula evenimentul din acest a stârnit indignarea celor care doreau să participe.

Săptămâna trecută, Centrul Naţional pentru Educaţie Sexuală, condus de stat, a informat că marşul a fost anulat din cauza „tensiunilor în contextul internaţional şi regional”.

Ca răspuns, activiştii au creat grupuri pe Facebook în care făceau apel la lume să vină la o adunare în Havana sâmbătă după-amiaza.

Cuba organizează în această perioadă evenimente în fiecare an înaintea Zilei Internaţionale Împotriva Homofobiei, pe 17 mai. Celelalte evenimente în care este celebrată cultura LGBT se vor desfăşura conform programului.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.