Poliţia franceză a folosit gaze lacrimogene în ciocnirile cu manifestanţi mascaţi ai vestelor galbene la Lyon şi Nantes în cel de-al 26-lea weekend de proteste faţă de preşedintele Emmanuel Macron, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

La Nantes, câţiva manifestanţi mascaţi, pe fondul unor proteste paşnice, au aruncat cu sticle şi au distrus geamurile mai multor magazine, iar la Lyon poliţia a folosit gaze lacrimogene pentru a dispersa protestatarii din Piaţa Bellecour.

La şase luni de la începerea protestelor vestelor galbene cauzate de creşterea preţului carburanţilor, intensitatea acestor manifestaţii este în scădere.

Prezenţa scăzută la protestele de sâmbătă este o veste bună pentru Macron, cu doar două săptămâni înaintea alegerilor europarlamentare. Extrema-dreaptă încearcă să portretizeze alegerile ca un referendum privind primii doi ani de mandat ai preşedintelui.

Protestele de lungă durată l-au forţat pe Macron la compromisuri politice importante şi să îşi anuleze reforme importante, inclusiv cea a sistemului de pensii.

Văzându-şi autoritatea contestată de vestele galbene, Macron a răspuns luna trecută prin organizarea unei dezbateri naţionale. După această dezbatere, el a promis reducerea taxelor.

Cu toate acestea sâmbătă la Nantes protestatarii au afirmat că propunerile lui Macron nu merg destul de departe şi nu oferă detalii.

„Marea dezbatere nu a fost nimic concret. Astăzi folosesc gaze lacrimogene. Dar nu vom renunţa. Da, suntem mai puţini decât la început, dar când ceilalţi se vor întoarce, vom fi tot aici şi vom fi furioşi”, a declarat Mickael, un protestatar de 43 de ani.

Protestele de la Paris au fost paşnice, oamenii scandând “Macron, pleacă”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.