A şasea ediţie a Zilelor Culturii Sefarde are loc în zilele de 14,15 şi 16 mai, la Institutul Cervantes din Bulevardul Regina Elisabeta nr. 38. Evenimentul este organizat de Centrul "Goldstein Goren" din cadrul Universitaţii din Bucureşti şi Institutul Cervantes, în colaborare cu Ambasada Spaniei în România şi Red de Juderías de España, în parteneriat cu Ambasada Argentinei în România.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Intrarea liberă în limita locurilor disponibile, rezervari la email cultbuc@cervantes.es. 

Evenimentul, deja tradiţional în spaţiul cultural românesc, va beneficia în acest an de prezenţa unor personalităţi de prestigiu în studiul culturii sefarde şi se va desfăşura după următorul program: 

Marţi, 14 mai 2019, de la ora 18.00, la Sala de Expoziţii a Instituto Cervantes va avea loc vernisajul expoziţiei "Descoperă Sefarad", cu imagini din 18 oraşe spaniole cu bogată moştenire culturală sefardă. Expoziţia este realizată în parteneriat cu Red de Juderías de España (Reţeaua oraşelor cu patrimoniu sefard din Spania - Ruta Sefardă). Prezintă: E.S. Dl. Manuel Larrotcha - Ambasadorul Spaniei în România; Rosa María Moro de Andrés - Directoarea Institutului Cervantes la Bucureşti; Conf. Univ. Dr. Felicia Waldman - Centrul „Goldstein Goren”, Universitatea Bucureşti; Marta Puig - Manager Red de Juderías (Spania). 

În continuarea vernisajului, în Sala Auditorium a Instituto Cervantes, va avea loc un Recital de Muzică Ladino susţinut de Liat Farris-Twaina, acompaniată de pianista Ileana Avram, narator - Cornelia Ioana Clej.

Expoziţia fotografică „Descubre Sefarad“ (14 mai - 30 iunie), realizată cu sprijinul Red de juderías de España, prezintă imagini din 18 de oraşe spaniole care deţin un bogat patrimoniu sefard. Expoziţia, constând în 20 de fotografii din cartiere evreieşti spaniole actuale, este însoţită de un mic catalog disponibil în limba română, precum şi de un colţ unde vizitatorii se pot bucura de câteva titluri în limba spaniolă şi  ladino.

Red de juderías de España  Reţeaua de cartierele evreieşti din Spania-Sefarad este o asociaţie publică non-profit, care are ca scop protejarea si conservarea patrimoniul urban, arhitectural, istoric, artistic şi cultural sefard din Spania, dezvoltarea de proiecte culturale şi turistice, precum şi schimburi de experienţe naţionale şi internaţionale. Fondată în 1995, reuneşte 18 oraşe: Avila, Barcelona, Caceres, Calahorra, Córdoba, Estella, Hervas, Jaén, Leon, Monforte de Lemos, Oviedo, Plasencia, Ribadavia, Segovia, Tarazona, Toledo şi Tudela. La nivel european, Reţeaua este membru fondator al AEPJ (Asociaţia Europeană pentru Conservarea şi Promovarea Patrimoniului Evreiesc) cu care lucrează la dezvoltarea Rutei Europene a Patrimoniului Evreiesc.

Miercuri, 15 mai, ora 18.00, Sala Auditorium - Masă rotundă: Moştenirea sefardă în Europa. Participă: Paloma Díaz Mas - Profesor de Cercetare la CSIC (Consiliul Superior pentru Cercetări Ştiinţifice din Spania); Leah Davcheva / Director al centrului pentru Educaţie şi Cercetare interculturală „Aha Moments”, Sofia (Bulgaria); José Antonio Lisbona - istoric, politolog (Spania). Moderator: Conf. Univ. Dr. Felicia Waldman - Centrul Goldstein Goren, Universitatea Bucureşti. Evenimentul va avea traducere simultană.

Joi, 16 mai, ora 18.00, Sala Auditorium, vor avea loc proiecţii de film, în parteneriat cu Ambasada Republicii Argentina în România. Vor fi proiectate documentarele: "En busca de Sefarad" (Pe urmele sefarzilor), regia Carina Gurovitz şi Paula Castiglioni, Argentina, 2017, 44 minute, v.o. spaniolă, subtitrare în engleză; "El teatro Idish en Argentina", regia uri Gordon, protagonist Moisţes Berko Jablkowski, Argentina, 1991, 27 minute, v.o. spaniolă şi idish, subtitrare în limba română. Participă: Dl. Carlos María Vallarino - Consilier al Ambasadei Republicii Argentina în România, Dr. Renée Jablokowski - Consilier pentru Educaţie al CEP / Centrul de Educatie pentru Participare (Argentina), Dr. Tomás Leivi - Coordonatorul Departamentului de Psihanaliză şi Drepturile Omului, CEP, Argentina. Intrarea este liberă, număr limitat de locuri. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.