Aproximativ 600.000 de contribuabili ar putea fi scutiţi de la plata contribuţiei de asigurări sociale de sănătate, pentru venitul realizat în perioadele fiscale cuprinse între 1 iulie 2015 şi 31 decembrie 2017, potrivit notei de fundamentare pentru proiectul de OUG publicat de Ministerul Finanţelor.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

La nivelul Ministerului Finanţelor s-a efectuat o analiză a persoanelor fizice care, în perioadele fiscale cuprinse între 1 iulie 2015 şi 31 decembrie 2017, au obţinut venituri lunare sub nivelul salariului de bază minim brut pe ţară şi datorează contribuţia de asigurări sociale de sănătate stabilită la nivelul salariului de bază minim brut pe ţară.

”Ca urmare, pentru venitul realizat în perioadele fiscale cuprinse între 1 iulie 2015 şi 31 decembrie 2017, a fost identificat un număr de aproximativ 600.000 de contribuabili pentru care s-au generat sau urmează a se genera decizii de impunere anuală pentru stabilirea contribuţiei de asigurări sociale de sănătate datorată la nivelul salariului de bază minim brut pe ţară deşi aceştia au realizat venituri sub acest nivel”, se arată în proiect.

Valoarea totală a contribuţiei de asigurări sociale de sănătate datorată de aceste persoane pentru perioada precizată este de circa 1,035 miliarde lei. De subliniat faptul că situaţia prezentată este valabilă până la data de 31 decembrie 2017.

”Începând cu data de 1 ianuarie 2018 s-a trecut de la sistemul de stabilire a contribuţiei de asigurări sociale de sănătate de către organul fiscal competent prin decizii de impunere, la sistemul de autoimpunere (calculul contribuţiei de asigurări sociale de sănătate se efectuează de către contribuabil – persoană fizică prin declaraţia unică), iar contribuţia se datorează numai de către persoanele fizice care realizează venituri de cel puţin 12 salarii minime brute pe ţară. Persoanele care realizează venituri sub acest nivel, precum şi persoanele care nu realizează venituri, pot opta pentru plata contribuţiei de asigurări sociale de sănătate, pentru dobândirea calităţii de asigurat”, se arată în nota de fundamentare.

Finanţele au propus anularea contribuţiei de asigurări sociale de sănătate, precum şi a obligaţiilor fiscale accesorii aferente, neachitate până la data intrării în vigoare a ordonanţei de urgenţă, stabilite prin decizie de impunere emisă şi comunicată contribuabilului, datorată de persoanele fizice pentru care baza lunară sau, după caz, baza anuală de calcul al contribuţiei de asigurări sociale de sănătate este mai mică decât salariul de bază minim brut pe ţară, respectiv decât valoarea a douăsprezece salarii de bază minime brute pe ţară, aferentă perioadelor fiscale cuprinse între 1 iulie 2015 şi 31 decembrie 2017.

De asemenea, se propune ca pentru aceeaşi perioadă, organul fiscal să nu mai emită astfel de decizii de impunere, în condiţiile în care acestea nu au fost emise încă.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.