Grupul energetic italian Enel a înregistrat, la nivel global, un profit curent net în creştere cu 11,3% în primul trimestru din acest an, de 1,159 miliarde euro, şi venituri de 20,891 miliarde euro, mai mari cu 10,3%, a anunţat joi grupul.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Creşterea veniturilor reflectă, în primul rând, creşterea veniturilor Enel Green Power, ale diviziei de trading de electricitate în Italia, Chile şi România şi vânzările de combustibil din Italia, cât şi modificarea aferentă companiilor ale căror rezultate sunt consolidate, prin achiziţia Eletropaulo (în prezent, Enel Distribuição São Paulo), se arată în raportul grupului.

„În primul trimestru din 2019 am avut rezultate excelente care confirmă traiectoria de creştere pe care am urmat-o până acum, cât şi performanţa extraordinară a tuturor liniilor de business. EBITDA curent al Enel a crescut cu 13,9% şi profitul curent net cu 11,3% în decursul aceleiaşi perioade, faţă de 2018, susţinute de îndeplinirea continuă a obiectivelor stabilite în Planul Strategic 2019-2021. Energiile regenerabile, domeniu în care am sporit capacitatea instalată cu 800 MW în acest trimestru, dar şi reţelele de distribuţie, care au beneficiat de integrarea Enel Distribuição São Paulo, rămân motorul performanţei noastre, generând 70% din EBITDA curent al Grupului în primul trimestru al acestui an. Investiţiile totale au crescut cu 36% în perioada analizată şi au fost alocate în special dezvoltării activelor, cu un avans de 1,2 miliarde euro, concentrat pe regenerabile - în America şi Spania -  şi pe reţele - în Italia", spune Francesco Starace, director general al Enel.

În conformitate plus, grupul a crescut participaţia la Enel Américas până la 56,42% şi şi-a consolidat poziţia în producţia de energie din surse regenerabile în America de Nord prin reintegrarea de active cu capacitate de 650 MW ale unei companii de tip joint venture.

"Încă o dată, în ceea ce priveşte Enel Américas, ne aşteptăm ca majorarea de capital recent aprobată, de 3 miliarde de dolari şi care urmează să fie finalizată în următoarele luni, să deschidă drumul către o serie de oportunităţi de creştere în America de Sud, consolidând prezenţa noastră în regiune. În 2019, avem în vedere o accelerare a cheltuielilor de capital, având ca prioritate activele în domeniul energiilor regenerabile în America de Nord, precum şi continuarea investiţiilor susţinute în reţele, în special în Italia şi America de Sud, în timp ce generarea de fluxuri de numerar va rămâne solidă în perioada următoare. Începutul bun al acestui an ne permite să confirmăm estimările pentru întreg anul 2019", adaugă Starace.

Valoarea EBITDA a atins în primele trei luni 4,548 miliarde euro, marcând o creştere de 12,7%. Creşterea se datorează mai ales dezvoltării zonei de energii regenerabile, dar şi îmbunătăţirii marjelor din segmentul de distribuţie după achiziţia Enel Distribuição São Paulo, îmbunătăţirii cadrului de reglementare şi a marjelor de producţie şi distribuţie în Italia, precum şi reducerii costurilor operaţionale, în principal ca urmare a utilizării pentru prima dată a principiului contabil IFRS 16.

Datoria netă a atins 45,093 miliarde euro, în creştere cu 9,7%. Creşterea a reflectat, în primul rând, utilizarea pentru prima dată a IFRS 16, cheltuielile de capital din perioada analizată, plata dividendelor aferente rezultatelor pe 2018, achiziţia unor companii ale Enel Green Power North America Renewable Energy Partners, LLC, efectele acestora fiind parţial compensate de fluxul de numerar pozitiv, cât şi de evoluţia nefavorabilă a cursului de schimb.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.