Coreea de Nord tocmai a tras o armă ce prezintă numeroase caracteristici ale unei rachete balistice cu rază scurte de acţiune, însă denumirea străluceşte prin absenţă în prezentările evenimentului făcute atât la Washington, cât şi la Seul sau Phenian, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Potrivit unor analişti, Nordul a vrut să-şi transmită Statelor Unite sentimentul de frustrare de după eşecul summitului de la Hanoi, la sfârşitul lui februarie. Cele două părţi s-au ciondănit atunci pe tema sancţiunilor impuse Phenianului şi a amplorii unor eventuale concesii pe care le-ar putea face Nordul în materie de ”denuclearizare”.

Însă Coreea de Nord nu doreşte să pună capăt unui proces de destindere iniţiat de către vecinul său din Sud, aflat de-acum în impas.

Preşedintele american Donald Trump prezintă absenţa testelor nucleare sau a tirurilor de rachetă balistică intercontinentală (ICBM) de peste un an drept un succes major al politicii sale externe.

Phenianul, Seulul şi Washingtonul au, astfel, toate trei, motive să nu agite situaţia.

”În domeniul politicii nord-coreene, cea mai mare reuşită a preşedintelui Trump este suspendarea de către Phenian a testelor sale nucleare şi balistice de la sfârşitul lui 2017”, declară pentru AFP un cercetător la Institutul Coreea pentru Unificare Naţională Hong Min.

”Însă, dacă spunem azi că acest exerciţiu ar implica rachete balistice, atunci acest succes autoproclamat ar zbura ţăndări”, adaugă el.

Agenţia nord-coreeană oficială de presă KCNA a scris că exerciţiile efectuate sâmbătă priveau ”lansatoare de rachete cu rază lungă de acţiune” şi ”arme tactice ghidate” a căror natură nu a fost precizată.

Spre deosebire de rachetele nedirijate, rachetele dirijate au sisteme de ghidaj. Potrivit unor analişti, imaginile publicate de presa nord-coreeană surprind un dispozitiv asemănător rachetei ruse de tip Iskander cu o treaptă. El seamnănă cu o armă prezentată de Coreea de Nord la o defilare militară anul trecut, în momentul în care se amorsa desrinderea în peninsulă.

Armata sud-coreeană a menţionat iniţial tiruri de ”rachete dirijate cu rază scurtă de acţiune”, însă ea le-a catalogat o oră mai târziu drept nişte ”proiectile”.

”AMPLIFICAREA TENSIUNII”

Ele aveau o rază de acţiune de 70 până la 240 de kilometri şi au căzut în mare, a precizat ea.

La fel, secretarul de Stat american Mike Pompeo a evitat să vorbească despre rachete dirijate, evocând nişte dispozitive ”cu rază scurtă de acţiune” în interviuri televizate.

Ele nu ”prezentau o ameninţare” la adresa Statelor Unite, Coreei de Sud şi Japoniei, a dat el asigurări la ABC. ”Noi sperăm că vom putea reveni la masa” negocierilor.

Anul trecut, liderul nord-coreean Kim Jong Un a anunţat că dezvoltarea programului atomic al ţării sale s-a încheiat şi a anunţat totodată sfârşitul testelor nucleare şi de ICBM.

Un test cu rază scurtă de acţiune nu ar constitui o încălcare a acestui angajament, însă un tir de rachetă balistică ar putea provoca ”pagube grave” procesului negocierii între Statele unite şi Coreea de Nord, adaugă cercetătorul Hong Min.

În ochii experţilor de la site-ul 38 North, tirurile de sâmbătă nu reprezintă o schimbare din partea Phenianului, ceea ce ”ar cere o răsturnare a liniei strategice majore”. ”Acest lucru s-ar putea întâmpla, dar aparent nu la doar două luni după summitul de la Hanoi”, estimează site-ul.

Cu toate acestea, numeroşi conservatori sud-coreeni, care sunt mai ostili Coreei de Nord decât Guvernul de centru-stânga al lui Moon Jae-in, consideră că Phenianul a tras rachete balistice şi că reacţia Seulului pune securitatea naţională în pericol.

”Rachetele nord-coreene reprezintă o ameninţare la adresa vieţii şi securităţii sud-coreenilor”, acuză deputata Na Kyung-won, membră a Partidului Libertăţii Coreei (conservator).

”Însă armata noastră şi serviciile noastre de informaţii încearcă să minimalizeze riscurilor”, adaugă ea.

Racheta rusă de tip Iskander poate transporta un mic focos nuclear, a relevat marţi ziarul conservator JoongAng Ilbo.

Iar o versiune nord-coreeană trasă la Wonsan, în apropiere de frontiera dintre cele două Corei, poate să pună în pericol ”două treimi” dintre oamenii care trăiesc la Seul sau în apropiere, potrivit cotidianului.

”În timp ce Coreea de Nord amplifică tensiunea, aşa cum ştie bine s-o facă, Guvernul nostru abia reacţionează”, îşi exprimă regretul editorialistul sud-coreean.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.