România se confruntă cu un deficit de spaţiu locativ în reşedinţele de judeţ, a declarat marţi Răzvan Cuc, preşedintele RE/MAX România, care afirmă că "Ceauşescu a construit cât nu vom construi nici în 100 de ani".

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

RE/MAX România este parte din grupul real-estate cu acelaşi nume şi una din cele mai mari francize la nivel global pe acest segment.

"În perioada comunistă, s-a construit mult, pentru că a construit Guvernul, nu a existat nicio entitate privată care să facă aceste investiţii în zona de dezvoltare rezidenţială. Deci tot ce s-a proiectat, gândit la nivel naţional s-a făcut după nişte planuri, master-planuri, bugetări şi investiţii masive în zona de construcţie. Astăzi, guvernele din ultimii 30 de ani nu au fost deloc implicate în astfel de dezvoltări, totul căzând în sarcina investitorilor privaţi, care nu au avut resursele de capital necesare ca să poată să acopere astfel de volume, cum s-a întâmplat în perioada comunistă, nu numai în România", a explicat pentru News.ro Răzvan Cuc.

El dă ca exemplu Berlinul, unde marea majoritate a clădirilor sunt fostele blocuri comuniste "cosmetizate".

De asemenea, reprezentantul RE/MAX România spune că piaţa se confruntă cu un deficit de spaţiu locativ în reşedinţele de judeţ.

Acesta afirmă că cele mai mari provocări ale pieţei imobiliare sunt: evoluţia indicelui ROBOR, cererea de locuinţe în creştere, creşterile preţurilor proprietăţilor, dar şi dezvoltarea de proiecte rezidenţiale cu potenţial în jurul centrelor de business.

Răzvan Cuc precizează că România este ţara cu cel mai mare număr de proprietari, unde peste 90% din locatarii unităţilor locative le şi deţin.

Subsidiara autohtonă a master francizei RE/MAX a fost preluată de actualul management în urmă cu cinci ani, când RE/MAX România cuprindea o reţea de trei birouri şi circa 30 de agenţi. Până la finele anului 2014, compania a înregistrat o cifră de afaceri de 430.000 de euro – cumulată pe toate francizele, respectiv 400 de tranzacţii.

Pentru anul 2019, RE/MAX estimează o creştere a cifrei de afaceri de aproximativ 10 ori faţă de perioada de comparaţie, până la 4,2 milioane de euro. Până la finele anului curent reprezentanţii companiei estimează atingerea unui număr de circa 55 de birouri francizate, 500 de membri şi aproximativ 3.700 de tranzacţii încheiate.

Potrivit reprezentanţilor companiei, planurile pe termen mediu vizează atingerea unui număr de 110 francize până în 2023, cu circa 1.000 de agenţi afiliaţi. Potrivit datelor RE/MAX România, 42% dintre francizaţii companiei au vârste cuprinse între 20 şi 30 de ani, urmaţi de categoria de vârstă 30 - 40 de ani, în proporţie de 33%.

În topul oraşelor cu cei mai mulţi francizaţi se numără Bucureşti, Cluj, Timişoara şi Sibiu, acolo unde au fost înregistrate, de asemenea, cele mai rapide creşteri raportat la numărul de agenţi şi tranzacţii.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.