Festivalul de Film de la Cannes îşi menţine decizia de a-i acorda actorului Alain Delon, criticat pentru comentarii despre femei şi susţinerea extremei drepte franceze, trofeul Palme d’Or onorific.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În urma anunţului făcut pe 17 aprilie de organizatorii festivalului, fondatoarea Women and Hollywood, Melissa Silverstein, a spus că a fost „extrem de dezamăgită” că evenimentul va omagia o persoană cu astfel de „valori dezgustătoare”.

Silverstein a scris că Delon „a admis public că a pălmuit femei, s-a alăturat Frontului Naţional rasist şi antisemit, a susţinut că să fii gay este «împotriva naturii»”.

„Festivalul de Film de la Cannes militează pentru diversitate şi inclusiune. Prin recompensarea domnului Delon, Cannes onorează aceste valori dezgustătoare”, a adăugat ea.

În replică, organizatorii festivalului au spus că îl oferă trofeul onorific lui Delon pentru că „este un actor legendar şi parte din istoria Cannes, la fel ca Woody Allen, Clint Eastwood şi Agnès Varda”.

„După Jean-Paul Belmondo şi Jean-Pierre Léaud, a părut crucial pentru noi să îl celebrăm pe emblematicul actor Alain Delon”, citează Variety.

Remarcile lui au fost criticate şi în trecut, însă actorul nu a fost niciodată acuzat de violenţă domestică sau alte infracţiuni.

Un simbol al industriei cinematografice europene, Alain Delon a jucat în peste 80 de filme, sub îndrumarea unora ca Michelangelo Antonioni, Luchino Visconti, Jean-Pierre Melville şi Jean-Luc Godard, şi alături de actori precum Romy Schneider, Jean Gabin, Yves Montand şi Lino Ventura.

Legătura lui Delon cu Festivalul de la Cannes datează de la începutul carierei lui. Pe 13 mai 1961, el a păşit prima dată pe covorul roşu de pe Croazetă, când a prezentat filmul „Che gioia vivere”. Treizeci de ani mai târziu, şi-a făcut o apariţie spectaculoasă cu elicopterul şi barca pentru a prezenta „Nouvelle vague”. El a prezentat câştigătorul Palme d'Or şi a fost prezent la a 60-a aniversare a evenimentului.

organizaţia feministă franceză Osez Le Feminisme este de părere că „Festivalul de la Cannes transmite un semnal negativ femeilor şi victimelor violenţei prin premierea lui Delon în ciuda faptului că a admis că a pălmuit femei”.

Grupul francez 5050×2020, care promovează egalitatea în industria de divertisment, a transmis că este „regretabil că Festivalul de la Cannes nu oferă premiul Palme d’Or onorific unei femei care nu este actriţă, deşi sunt multe dintre care poate fi ales”.

Time’s Up nu a comentat şi nici alte organizaţii.

Într-un interviu acordat anul trecut, Delon a recunoscut, după ce a fost întrebat dacă s-a comportat vreodată nepotrivit cu femeile, că a pălmuit câteva femei în viaţa lui. 

În 2015, într-un alt interviu, el a spus: „Nu sunt împotriva mariajului între persoane de acelaşi sex, nu-mi pasă, dar sunt împotriva adopţiei făcute de oameni de acelaşi sex. Mi-e greu să trăiesc în vremurile astea, când trivializăm ce este împotriva naturii”.

Cât priveşte Frontul Naţional de extremă dreaptă, Delon a spus că a fost prieten mult timp cu fondatorul partidului, Jean-Marie Le Pen, pe care l-a cunoscut în timpul războiului din Indochina, înainte ca Le Pen să îşi înceapă cariera politică. În 2013, actorul a precizat că a înţeles şi susţinut extrema dreaptă în Franţa şi Elveţia. Delon a spus că a votat candidaţii conservatori alţii decât ai Frontului Naţional, condus acum de fiica lui Le Pen, Marine. La alegerile prezidenţiale recente din Franţa, Delon a declarat că l-a votat pe conservatorul Francois Fillon. Înainte, l-a susţinut pe Nicolas Sarkozy.

Pentru celebrarea trofeului Palme d’Or onorific, Delon a ales să prezinte „Mr. Klein”, filmul din 1976 al lui Joseph Losey, despre discriminare şi deportarea evreilor din Franţa. Delon a produs, cofinanţat şi jucat în filmul ce spune povestea unui dealer de artă care este crezut evreu şi subliniază discriminarea faţă de poporul evreu.

Alain Delon, în „Mr. Klein”
Alain Delon, în „Mr. Klein”

Într-un interviu publicat recent de Le Mondo, Alain Delon a spus că după 60 de ani de carieră, zilele lui în actorie s-au dus. „Este un singur lucru pe care l-am ratat şi care mă va urmări: mi-ar fi plăcut să fi lucrat sub îndrumarea unei regizoare înainte de a muri”, a adăugat el, menţionându-le pe Lisa Azuelos („Dalida”) şi Maiwenn („Polisse”).

Cel mai recent film în care a jucat Delon este „S Novym godom, mamy!” (2012) şi este anunţat că va face parte din distribuţia „La maison vide”, de Patrice Leconte, alături de Juliette Binoche.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.