Reprezentanţii Asociaţiei "Evoluţie în Instituţie" anunţă că vor organiza o "adunare publică", în 9 mai, la Sibiu, în Piaţa Mare a oraşului, nefiind de acord cu locaţia propusă de autorităţile locale. Ei spun că scopul adunării, care ar urma să aibă loc în aceeaşi zi cu summitul Uniunii Europene, este "de a arăta că sprijinim valorile europene, libertatea la adunare paşnică şi cea de liberă exprimare într-o ţară puternic afectată de guvernarea PSD şi de abuzurile permanente ale autorităţilor şi forţelor de ordine subordonate politic".

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Reprezentanţii Asociaţiei "Evoluţie în Instituţie" arată, într-un comunicat de presă transmis luni, că au informat în scris, în urmă cu şase săptămâni, autorităţile despre adunarea publică pe care o vor organiza în 9 mai, în Piaţa Mare din Sibiu.

"Cristian Mihai Dide s-a prezentat pe 3 mai, la Sibiu, în comisia de avizare a adunărilor publice deşi, din punct de vedere legal, nu există această prevedere. Singura obligaţie din legea 60/1991 a celui care organizează o adunare publică este notificarea acesteia. Un apect important este acela al lipsei de legalitate a comisiei de avizare, aceasta încălcând prevederile articolelor 8 şi 11 din legea adunărilor publice (60/1991). Acestea prevăd faptul că se pot schimba elemente doar cu acordul organizatorului, iar în cazul unei interziceri pentru motive întemeiate, se va trimite documentul în scris, în termen de 48 de ore de la primirea notificării", scrie în comunicat.

Preşedintele Asociaţiei nu a acceptat locaţia propusă de reprezentanţii Primăriei Sibiu şi i-a informat că adunarea publică va avea loc conform declaraţiei prealabile, în Piaţa Mare din Sibiu.

"Primăria Sibiu a emis un comunicat prin care spune că ne-a avizat o adunare publică. Acel aviz nu corespunde declaraţiei noastre şi nu vom ţine cont de el", a spus Dide.

"Menţionăm că orice incident cu forţele de ordine se va datora atitudinii sfidătoare şi arogante pe care Dorin Ilie Nistor, secretarul general al Primăriei Sibiu, a avut-o faţă de reprezentantul asociaţiei noastre. Acesta nu a fost deschis la dialog şi a ignorat ilegalităţile flagrante pe care le comite, singurul lui scop fiind impunerea altei locaţii şi ascunderea cetăţenilor de ochii oficialităţilor invitate", susţin reprezentanţii Asociaţiei.

Ei mai susţin că scopul adunării anunţate este acela "de a arăta că sprijinim valorile europene, libertatea la adunare paşnică şi cea de liberă exprimare într-o ţară puternic afectată de guvernarea PSD şi de abuzurile permanente ale autorităţilor şi forţelor de ordine subordonate politic".

"Ne exprimăm regretul că reprezentanţii unei foste capitale culturale europene nu au înţeles necesitatea respectării drepturilor fundamentale, cu toate că noi înţelegem nevoia unor măsuri extraordinare de securitate pentru acest eveniment. Considerăm că excesul de zel de care dau dovadă autorităţile locale şi cei care asigură serviciile de pază şi protecţie prin decizii precum închiderea şcolilor, recomandarea locatarilor să părăsească oraşul, interzicerea publicului de a întâmpina coloana oficială de la o distanţă care să asigure protecţie demnitarilor, este doar o altă dovadă a faptului că drepturile democratice şi fundamentale ale cetăţenilor nu sunt înţelese de către aleşii noştri", mai spun reprezentanţii Asociaţiei.

Municipiul Sibiu găzduieşte, în 9 mai, summitul Uniunii Europene la care sunt aşteptaţi 28 de şefi de state şi de guverne, reprezentând fiecare dintre statele membre. Vor fi în oraş mai mulţi preşedinţi, premieri şi cancelari, alături de conducerea Parlamentului European şi a Comisiei Europene. Pregătirile au început de mai mult de un an, iar măsurile de securitate care s-au luat sunt fără precedent. Pe lângă acţiuni despre care nu vorbeşte nimeni în mod public, au fost închise străzi, parcări, a fost restricţionat traficul pe zeci de străzi, iar în ziua reuniunii nici măcar traficul pietonal nu este permis în centrul Sibiului. Toate unităţile de cazare din oraş şi împrejurimi sunt ocupate cu participanţi la eveniment, în timp ce principalii lideri politici stau la singurul hotel de cinci stele din oraş.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.