Partidul aflat la putere în Ungaria, Fidesz, nu mai susţine candidatura lui Manfred Weber la postul de preşedinte al Comisiei Europene (CE), a anunţat luni premierul ungar Viktor Orban, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Principalul grup de centru-dreapta în Parlamentul European (PE), Partidul Popular European (PPE, conservatori), prezidat de Manfred Weber, i-a suspendat în martie dreptul de vot, pe o perioadă nedeterminată, în aşteptarea rezultatelor unei anchete interne în PPE cu privire la presupuse încălcări ale principiilor UE şi statului de drept comise de Fidesz în Ungaria.

Orban, un suveranist populist care a intrat frecvent în conflict cu Uniunea Europeană (UE) pe tema migraţiei şi reformelor sale judiciare, s-a apropiat de atunci de drepta europeană.

”Premierul ungar este ales de către poporul ungar”, a declarat Orban într-o conferinţă de presă comună cu vicecancelarul austriac Heinz-Christian Strache.

”Weber a spus că nu vrea să fie preşedinte al Comisiei cu voturile ungurilor”, a adăugat el.

El a subliniat că acest lucru exclude orice nouă susţinere a lui Weber, care doreşte să-i succeadă luxemburghezului Jean-Claude Juncker la preşedinţia CE după alegerile europene de la 23-26 mai.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.