Meteorologii au emis o avertizare Cod roşu pentru judeţele Ialomiţa şi Călăraşi, valabilă luni seară, când se vor semnala vânt puternic, "aspect tornadic", grindină de mari dimensiuni, ploi torenţiale şi descărcări electrice.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Potrivit Administraţiei Naţionale de Meteorologie, Codul roşu este valabil de la ora 17:45 până la ora 18:30.

Zonele vizate sunt judeţul Ialomiţa: Ciulniţa, Albeşti, Bueşti şi judeţul Călăraşi: Dragalina, Dor Mărunt, Perişoru, Ciocăneşti, Grădiştea, Cuza Voda, Independenţa, Dragoş Vodă, Alexandru Odobescu, Vlad Ţepeş, Ştefan Vodă, Vâlcelele.

"Se vor semnala : vânt cu peste 100...110 km/h, aspect tornadic, grindină de mari dimensiuni, frecvente descarcări electrice, averse torenţiale ce vor cumula cantităţi de 30...35 litri mp", arată ANM.

De asemenea, Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU) a anunţat că, în urma avertizării ANM, în zonele de manifestare a fenomenelor au fost transmise mesaje de avertizare către populaţie prin sistemul Ro-Alert.

"La nivelul celor două judeţe au fost activate Grupele Operative ale ISU şi au fost dispuse măsuri de mobilizare imediată a forţelor şi mijloacelor de intervenţie. În cazul apariţiei situaţiilor de urgenţă, peste 180 pompieri militari cu 100 de autospeciale şi mijloace tehnice sunt pregătiţi să acţioneze în sprijinul populaţiei. În funcţie de evoluţia situaţiei din teren, echipajele de salvatori pot fi suplimentate imediat cu personal alertat din turele libere", arată IGSU-

În situaţia manifestării vântului puternic şi căderilor de grindină, specialiştii IGSU recomandă populaţiei să rămână în spaţii închise care le asigură protecţia şi să evite deplasarea în zone cu copaci, panouri publicitare sau stâlpi de electricitate care ar putea fi doborâţi.

De asemenea, pentru limitarea posibilelor pagube generate de vântul puternic, parcarea autoturismelor se va realiza în zone ferite, la distanţă faţă de copaci sau stâlpi de electricitate.

Informaţii despre modul de comportare în cazul producerii unor situaţii de urgenţă sau alte date utile despre manifestarea fenomenelor meteorologice periculoase pot fi obţinute prin intermediul aplicaţiei DSU, care poate fi descărcată gratuit din Google Play Store şi AppStore.

O tornadă s-a produs, marţi, în judeţul Călăraşi, un autocar cu 40 de persoane la bord fiind aruncat de pe şosea, iar zece case au rămas fără acoperişuri în localitatea Dragalina.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.