Papa Francisc a cerut, duminică, liderilor europeni să aibă în vedere şi să discute despre decalajul financiar şi ratele scăzute ale natalităţii, despre care a spus că au creat „o cortină de gheaţă” între statele bogate şi cele sărace ale Europei şi a alimentat emigrarea.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Sanctitatea Sa se află la Sofia, unde duminică a început o vizită de trei zile în Bulgaria şi Macedonia de Nord. Aceasta este prima vizită a unui papă în Bulgaria în ultimii 17 ani. Marţi, el va ajunge în Macedonia de Nord.

Folosindu-se de faimoasă „cortină de fier” a lui Winston Churchill, care a căzut în Europa după Al Doilea Război Mondial, Papa Francisc a spus că noi diviziuni au apărut pe figura continentului la 30 de ani după căderea comunismului.

„Bulgaria, la fel ca multe alte ţări din Europa, trebuie să înfrunte ceea ce poate fi doar o nouă iarnă: iarna demografică, care a coborât ca o cortină de gheaţă peste o mare parte din Europa, consecinţă a încrederii scăzute în viitor”, a spus Suveranul în discursul ţinut la palatul prezidenţial din Sofia.

Bulgaria, care a aderat la Uniunea Europeană în 2007, odată cu România, este cel mai sărac stat membru al UE. Peste 2 milioane de bulgari au părăsit ţara de la căderea comunismului, pentru a căuta locuri de muncă mai bune şi o viaţă mai bună în vestul Europei. În prezent, ţara are o populaţia de circa 7 milioane.

Papa Francisc a îndemnat Bulgaria să facă efortul de a crea condiţii „care să îi facă pe tineri să îşi investească energia şi să îşi planifice viitorul, ca indivizi şi familii, ştiind că în ţara natală au posibilitatea să ducă o viaţă demnă”.

Un scop al vizitei este îmbunătăţirea relaţiilor cu Biserica Ortodoxă.

Papa Francisc va vizita România la finalul acestei luni.

Timp de trei zile, între 31 mai şi 2 iunie, Sanctitatea Sa va vizita Bucureştiul, Iaşiul şi Blajul, precum şi sanctuarul marian de la Şumuleu-Ciuc.

Vizita a fost pusă sub motto-ul „Să mergem împreună!” şi va avea în primul rând un caracter pastoral, dar va însuma şi importante valenţe ecumenice.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.