Regizorul Nicolae Constantin Tănase vorbeşte, într-un interviu acordat News.ro, despre cel de-al doilea lungmetraj al lui, „Cap şi Pajură”, despre manele şi discriminare, despre un caz tratat senzaţionalist care ascunde o tragedie.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Lungmetrajul „Cap şi Pajură”, cu Alex Călin, Iulia Ciochină şi Florin Salam în distribuţie, va rula în cinematografele româneşti din 10 mai, distribuit de Domestic Film.

Filmul spune povestea lui Laurenţiu, un bărbat în vârstă de 30 de ani, care, după ce a cerut şi ascultat de zece ori, într-o discotecă, maneaua „Cap şi Pajură”, a fost lovit în cap cu o sticlă. A refuzat să meargă la spital şi, după o agonie de mai multe ore, a murit. El îşi aştepta fratele să revină din Germania, pentru că trebuia să îi mărturisească ceva foarte important. Filmul reprezintă o perspectivă intimă asupra ultimei zile din viaţa lui, încercând să recompună puzzle-ul privind temerile şi deciziile care au dus la acest final.

Pelicula a avut premiera mondială pe 27 martie, la Prague International Film Festival - Febio Fest.

Gândit ca scurtmetraj, regizorul a văzut potenţialul şi şi-a dorit să trateze povestea pe larg. Ficţiune, deşi porneşte de la un fapt real şi o ştire difuzată de Pro TV în 2014, filmul „Cap şi Pajură” – titlul manelei compuse de Florin Purice şi cântate de Florin Salam pentru fraţii Cămătaru – a avut un buget total de aproximativ 150.000 de euro. O mică parte a fost acordată de Centrul Naţional al Cinematografiei pentru proiectul de scurtmetraj.

„Bărbatul de 33 de ani a ţinut neapărat să asculte melodia preferată într-un bar din Bacău. Nu o dată, ci de 10 ori. Deranjat, un alt client l-a lovit cu o sticlă. Victima a refuzat iniţial internarea, însă după 3 zile a intrat în comă şi s-a prăpădit”, era textul ştirii citit de Andreea Esca şi criticat de realiatorul filmului.

Despre cele mai mult de 60 de minute de agonie, Tănase spune că reprezintă valoarea filmului. „Moartea nu vine imediat. Valoarea lui stă în durată. Ştirea de la final (inclusă în generic, n.r.) banalizează. «Maneaua ucide» este complet eronat”, a explicat el la avanpremiera bucureşteană de joi a lungmetrajului.

Un lungmetraj despre prejudecăţi şi rasism, documentat minuţios pentru partea medicală, spune realizatorul, el a fost filmat în şase zile.

Familia bărbatului ucis nu a văzut filmul, iar echipa de producţie nu a luat legătura cu rudele victime, din dorinţa de a face o poveste proprie. „Cred că ar fi devenit alt film dacă luam legătura cu ei”, a mai spus Tănase.

În interviul acordat News.ro după avanpremieră, Tănase explică modul în care a ajuns la acest subiect şi este de părere că dacă ar fi fost vorba despre un alt gen de muzică, şi nu o manea, ştirea ar fi arătat altfel sau nu ar fi existat deloc.

Prezentăm integral interviul acordat News.ro de regizorul Nicolae Constantin Tănase:

De ce ar trebui să simţim compasiune faţă de Laur?

N.C. Tănase: Cred că toţi trebuie să simţim mai multă compasiune, nu doar faţă de el. Este o dramă ceea ce i s-a întâmplat. El era într-un moment de criză. Şi noi, când ascultăm o melodie o dată şi încă o dată, clar vrem să scoatem ceva din noi. Că el, într-un moment din acesta sensibil şi vulnerabil a păţit asta mi se pare tragic şi mi se pare că ştirea (Pro TV, n.r.) nu îi face dreptate. Şi în memoria colectivă el va rămâne mereu ca băiatul care a cerut de zece ori „Cap şi Pajură”. Dar el a trecut prin mult mai multe. Şi filmul asta vrea să facă - să atragă atenţia că acea ştire, chiar dacă este tratată senzaţionalist şi superficial, de fapt ascunde o tragedie. O tragedie cu care am rezonat.

Totuşi, el a refuzat să meargă la spital. Din cauza stării de ebrietate în care se găsea, din cauza ignoranţei...

N.C. Tănase: Da, e genul macho, care nu are nevoie de ajutor. Puţini dintre cetăţenii acestei ţări merg şi cer ajutorul medical când e ceva. Este frica de doctor şi e o chestie profundă în societatea noastră. Înţeleg oamenii care spun asta. Şi mama mea a spus că „nu înţeleg personajul ăsta... de ce şi în al 12-lea ceas refuză să... de ce nu încearcă să?”. Eu am văzut-o ca pe o chestie masochistă aproape. Ca pe o autoflagelare. El se pedepseşte. Vina pe care o simte faţă de ce a făcut faţă de fratele lui este atât de mare încât crede că merită chinul la care este expus. Am pus câteva elemente: dacă am dormit şi mă trezesc mai bine, înseamnă că mi-e mai bine, că lovitura n-a fost grea. El a înţeles total greşit simptomele.

Calupul cu maneaua repetându-se este potrivit pentru firul poveştii. De câte ori este în film?

N.C. Tănase: Am avut proiecţii când filmul era încând work-in-progress şi, când am arătat calupul, nu la fel de lung cum este în film acum, ci o variantă mai scurtă, oamenii din industria cinematografică pufneau şi se mişcau în scaun de parcă i-aş fi pus să se uite la o tortură. În film este de opt ori, fragmentată. Am anticipat că se va isca o discuţie pe tema asta. Ea de doar de opt ori, pentru că am crezut că nu trebuie să respect exact zece tăieturi pentru a transmite starea aia şi cred că a fost suficient ca să îţi imaginezi de ce reacţia aia. Că e firească sau bună, în niciun caz, dar o poţi înţelege. Însă ştirea nu trebuia să fie despre acea răbufnire, ci despre total altceva.

Putea fi orice altă melodie, orice alt gen.

N.C. Tănase: Ştirea ar fi fost însă altfel. Cu toţi colaboratorii am discutat asta: dacă ar fi fost alt gen de muzică, nu o manea, ştirea ar fi arătat altfel sau nu ar fi existat deloc. Cred că s-au legat exact de „Maneaua ucide”, care li s-a părut un titlu îndeajuns de senzaţionalist, şi de acel moment în care martorul ocular relatează, în felul lui original, ca teleghidat, evenimentul, iar astea două au fost folosite să promoveze ştirea, omiţând complet tragedia din spate, din punctul meu de vedere.

Cum ai ajuns şi cum te-ai întors la ştirea asta?

N.C. Tănase: Îmi doream mult să fac un film repede după „Lumea e a mea” (2015) şi căutam subiecte. Am găsit un chinez înecat în Dunăre, îmbrăcat în costum de ninja, atacat de un mistreţ... Era un posibil film foarte interesant şi, după aia, am găsit asta şi a trebuit să aleg şi am ales varianta asta. Mi-a părut că are o relevanţă puţin mai mare decât ce ar fi ieşit cu chinezul.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.