Consilierul şi ginerele preşedintelui american Donald Trump, Jared Kushner, a dezvăluit anumite detalii din planul său pentru Orientul Mijlociu, indicând că în acest plan nu va fi menţionată soluţia celor două state separate (Israel şi Palestina) iar Ierusalimul va fi recunoscut drept capitala oficială a Israelului, scrie The Guardian.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Kushner va prezenta întregul plan luna viitoare.

„Dacă spunem „două state” acest lucru înseamnă ceva pentru israelieni şi altceva pentru palestinieni. Am spus „ştiţi ceva, haideţi să nu mai menţionăm acest lucru. Haideţi să lucrăm la ce înseamnă acest lucru”, a declarat Kushner joi la Institutul din Washington pentru Politica privind Estul Apropiat.

Kushner a refuzat să ofere detalii privind planul înainte de lansarea sa, însă după ce a fost întrebat dacă acest plan va acoperi statutul final al israelienilor şi palestinienilor el a afirmat: „Da, acest lucru este corect”.

Conducerea Palestinei a declarat deja că nu acceptă medierea din partea lui Trump. Preşedintele american este susţinut de o bază creştină care este pro-Israel iar printre deciziile lui Trump se numără şi mutarea ambasadei americane la Ierusalim.

Israelul consideră Ierusalimul drept capitala sa eternă însă palestinienii doresc ca estul oraşului să fie capitala unui viitor stat palestinian.

Kushner, în care palestinienii nu au încredere din cauza legăturilor familiei sale cu premierul israelian Benjamin Netanyahu, a declarat că Trump l-a întrebat înainte să mute ambasada la Ierusalim cum va afecta acest lucru procesul de pace.

„I-am spus că pe termen lung va face lucrurile mai dificile, pentru că oamenii vor fi mai emoţionali. Însă pe termen lung cred că ajută pentru că trebuie să începem să recunoaştem adevărurile şi cred că atunci când am recunoscut Ierusalimul, acesta este adevărul – Ierusalimul este capitala Israelului iar acest lucru va face parte din orice acord final oricum”, a afirmat Kushner.

Netanyahu a promis că va anexa unele părţi din Cisiordania, o decizie care ar face practic imposibilă crearea unui stat palestinian.

Kushner a precizat însă că şi Israelul va face compromisuri. El a informat că echipa sa a vorbit cu oameni de afaceri şi locuitori din Palestina iar aceştia cred că planul de pace este unul „acceptabil”.

„Este foarte dezamăgitor pentru noi să vedem cum conducerea palestiniană a atacat un plan despre care nu ştiu nimic de fapt. Dacă chiar doresc să facă vieţile palestinienilor mai bune, cred că ar fi luat alte decizii în ultimul ani şi poate chiar în ultimii 20 de ani”, a declarat el.

Kushner a recunoscut că s-ar putea să nu fie cel care aduce în sfârşit pacea în Orientul Mijlociu însă a precizat că doreşte cel puţin să schimbe „discuţia”.

„Abordarea noastră a fost că dacă vom eşua, nu dorim să o facem în acelaşi fel ca în trecut”, a declarat el.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.