Producătorul de ţiţei şi gaze OMV Petrom a raportat un profit net de 1,15 miliarde lei în primul trimestru, în creştere cu 35% faţă de perioada similară a anului trecut (854 milioane lei) şi vânzări de 5,42 miliarde lei, mai mari cu 11% faţă de trimestrul 1 din 2018, potrivit datelor transmise vineri Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Compania avea la sfârşitul lunii martie un număr de 12.853 salariaţi, mai puţin cu 6% faţă de aceeaşi perioadă din 2018.

Producţia totală hidrocarburi a fost cu 6% mai mică, de 13,79 milioane bep, în timp ce producţia gaze naturale a scpăut cu 8%, la 1,13 miliarde metri cubi.

Producţia netă de energie electrică a crescut cu 21%, la 1,08 TWh.

"Valoarea vânzărilor consolidate a crescut cu 11% comparativ cu T1/18, susţinută de preţuri de piaţă mai mari ale mărfurilor în lei şi de volume mai mari ale vânzărilor de electricitate şi produse petroliere, contrabalansate parţial de volume mai mici ale vânzărilor de gaze naturale. Vânzările din Downstream Oil au reprezentat 70% din totalul vânzărilor consolidate, în timp ce vânzările din Downstream Gas au reprezentat 28% şi cele din Upstream 2% (vânzările din Upstream fiind, în mare parte, vânzări în interiorul grupului, nu către terţi)", arată raportul.

Investiţiile, în valoare de 826 milioane lei în trimestrul 1, au fost cu 2% mai mici comparativ cu trimestrul 1 din 2018. Acestea au cuprins în principal investiţiile din Upstream de 650 milioane lei în primele trei luni ale anului, comparativ cu 653 milioane lei în ianuarie-martie 2018. Investiţiile din Downstream au fost în valoare de 168 milioane lei (T1 2018: 190 milioane lei), din care 158 milioane lei au fost pentru Downstream Oil (T1 2018: 189 milioane lei).

Producţia zilnică a scăzut cu 5,5%, în principal din cauza declinului natural în România, dar şi a producţiei scăzute din Kazahstan.  Costul de producţie de 11,66 dolari/bep reflectă efectele favorabile ale cursului de schimb şi ale managementului susţinut al costurilor.

Producia de hidrocarburi la nivel de grup a scăzut cu 5,5%, din cauza declinului natural în România şi a unei întreruperi temporare în 2018 a activităţilor de intervenţii şi reparaţii capitale la sonde în Kazahstan.

În România, producţia zilnică de hidrocarburi a fost de 147.900 bep/zi, cu 5% mai mică decât în perioada similară a anului trecut. Producţia totală a fost de 13,3 milioane bep. Producţia de ţiţei şi condensat în România a fost de 6 milioane bbl, la un nivel comparabil cu T1 2018, reflectând în special declinul natural, care a fost aproape compensat de contribuţia sondelor noi. Producţia de gaze naturale în Romania a fost de 7,3 milioane bep, cu 8% mai mică decât în T1 2018, fiind influenţată de declinul natural, de lucrările de mentenanţă de suprafaţă şi de reparaţiile capitale neplanificate.

În Kazahstan, producţia totală a fost de 5.300 bep/zi sau 0,48 milioane bep, cu 19% mai mică decât în aceeaşi perioadă a anului 2018, ca urmare a unei întreruperi temporare a activităţilor de intervenţii şi reparaţii capitale la sonde, în 2018.

 În primele trei luni ale anului, OMV Petrom a finalizat 21 sonde noi şi sidetrack-uri.

În ceea ce priveşte evenimentele importante raportate în primul trimestru, compania menţionează optimizarea portofoliului: transferul a nouă zăcăminte marginale către Mazarine Energy Romania a intrat în vigoare la 1 martie 2019, ca parte a celei de-a doua runde de optimizare a portofoliului, un pas înainte în simplificarea amprentei operaţionale, precum şi segmentul de policombustibili: noua unitate din cadrul rafinăriei Petrobrazi a început producţia în martie. Unitatea, o investiţie de aproximativ 65 mil euro, reprezintă prima instalaţie de acest gen pentru Grupul OMV şi utilizează tehnologie modernă şi prietenoasă cu mediul.

 

 

 

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.