Londra şi Dublinul au anunţat vineri o relansare a negocierilor în vederea restabilirii instituţiilor independente nord-irlandeze, suspendate de peste doi ani, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Acordurile de pace din 1998 prevăd o împărtăşire a puterii între naţionaliştii nord-irlandezi din Sinn Fein şi unuiniştii din Partidul Unionist Democrat (DUP, la putere la Londra), în cadrul unui Guvern autonom nord-irlandez. Acesta a fost suspendat, după retragerea Sinn Fein din Executiv în ianuarie 2017.

Însă, uciderea săptămâna trecută a jurnalistei Lyra McKee - prin îmuşcare, în revolte naţionaliste, într-un cartier din Londonderry - a sporit presiunea asupra principalelor două partide nord-irlandeze în vederea restabilirii acestui Guvern autonom.

”Întâlnindu-ne cu alţi lideri politici, în Catedrala Sf. Anne din Belfast, pentru a-i aduce un omagiu lui Lyra McKee, noi am exprimat voinţa şi hotărârea tuturora de a respinge violenţa şi de a susţine pacea”, subliniază premierul Theresa May şi omologul său irlandez Leo Varadkar, într-un comunicat comun.

”Am auzit, totodată, mesajul fără echivoc adresat tuturor reprezentanţilor politici: locuitorii întregii Irlande de Nord vor să vadă o nouă dinamică purtătoare a unor progrese politice. Convenim că lucrul de care avem nevoie azi sunt fapte şi nu simple vorbe”, adaugă cei doi premieri.

Faptul că DUP îi asigură o majoritate absolută lui May în Parlamentul britanic şi impasul Brexitului nu favorizează o reluare a negocierilor între principalele două partide nord-irlandeze. Ultima încercare în acest sens a eşuat în februarie 2018.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.