Donald Trump a dat asigurări vineri că Statele Unite nu au plătit bani Coreei de Nord pentru a obţine eliberarea studentului american Otto Warmbier, încarcerat timp de 17 luni într-o închisoare nord-coreeană, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Cotidianul The Washington Post (WP) a dezvăluit joi că Donald Trump a aprobat plata către Coreea de Nord a sumei de două milioane de dolari, reprezentând plata spitalizării studentului, încarcerat de către autorităţile nord-coreene.

Otto Warmbier a murit la 19 iunie 2017, la şase zile după ce a fost adus în Statele Unite. Tânărul a fost repatriat, la vârsta de 22 de ani, în stare de comă.

”Nicio sumă n-a fost plătită Coreei de Nord pentru Otto Warmbier, nici două milioane de dolari şi nici alta”, a dezminţit preşedintele american pe contul de Twitter.

Washington Post dezvăluie că factura a fost remisă emisarului de la Departamentul de Stat american Joseph Yun, cu câteva ore înaintea evacuării sanitare a lui Warmbier, la 13 iunie 2017.

Ziarul precizează, citând două surse la curent cu dosarul, că emisarul american a semnat un acord cu nord-coreenii, la ordinul lui Trump.

Contactat de Reuters, Joseph Yun a refuzat să comenteze pe tema schimburilor diplomatice.

Însă Yun a declarat pentru CNN că a avut misiunea să-l aducă pe student cu el.

”Ordinele mele erau să fac tot ceea ce putem pentru a-l aduce pe Otto înapoi” acasă, a declarat el, precizând că a avut, atunci, sentimentul că în trecut s-au plătit bani în vederea obţinerii eliberării unor deţinuţi americani şi că aceste sume erau jusitifcate drept ”costuri medicale”.

Însă Joseph Yun nu a mers mai departe cu declaraţiile.

Potrivit WP, factura nord-coreeană a fost transmisă Departamentului Trezoreriei. Ea a rămas neplătită până la sfârşitul lui 2017. Ziarul nu a stabilit dacă a fost sau nu plătită între timp.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.