Coreea de Nord a cerut Statelor Unite două milioane de dolari, în 2017, în contul cheltuielilor cu spitalizarea lui Otto Warmbier, drept o condiţie a repatrierii tânărului american, care a intrat în comă în timpul detenţiei sale la Phenian, dezvăluie The Washington Post (WP), relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Regimul nord-coreean l-a pus să semneze un angajament de plată pe emisarul american însărcinat să-l aducă acasă pe student, care a decedat în iunie 2017, la vârsta de 22 de ani, la puţin timp după întoarcerea sa în Statele Unite, potrivit cotidianului, care citează două surse apropiate dosarului.

Factura nu a fost plătită în 2017, au precizat aceste surse, fără să spună dacă a fost plătită între timp sau dacă această plată a fost discutată în cele două summituri între preşedintele american Donald Trump şi dictatorul nord-coreean Kim Jong Un.

Casa Albă a refuzat să comenteze dezvăluirile The Washington Post.

”Noi nu facem comentarii în cazurile de luare de ostatici, de aceea ele au fost încununate de succes în această administraţie”, a declarat o purtătoare de cuvânt a Executivului american, Sarah Sanders.

Otto Warmbier, un student la Universitatea Virginia, a fost arestat la Phenian în ianuarie 2016, în timpul unui sejur organizat.

El a fost condamnat, în martie 2017, la 15 ani de muncă forţată, după ce a fost găsit vinovat de furtul unui afiş de propagandă, după care a fost ”eliberat” în iunie 2017 - în comă.

Cauza exactă a morţii sale rămâne necunoscută, însă justiţia americană a stabilit în decembrie 2018 că studentul a fost torturat în timpul detenţiei şi a condamnat regimul stalinist de la Phenian la plata a 501 milioane de dolari despăgubiri.

Coreea de Nord a dezminţit că i-ar fi aplicat orice rele tratamente şi a anunţat că Otto Warmbier a contractat botulism în închisoare.

Donald Trump a fost aspru criticat după ce a spus că el îl crede pe Kim Jong Un, care i-a dat asigurări, în al doilea summit, la Hanoi, în februarie, că nu a fost informat despre soarta studentului.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.