Fermele de căpşuni sunt tot mai multe, în condiţiile în care au şanse să aducă profit. Unii ar spune că o influenţă aici o are şi fenomenul celor care au lucrat în străinătate, poate chiar la culturi de căpşuni, iar când revin în ţară preferă să continue această activitate. Au avantajul de a fi lucrat practic la astfel de culturi, au baza de cunoştinţe, poate şi banii necesari să pornească un astfel de proiect.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

De o vreme se remarcă că astfel de culturi se bazează pe utilizarea foliilor speciale. O astfel de aşa zisă găselniţă pare că poate uşura munca unui agricultor şi aduce un profit mai mare. Desigur că va conta în continuare tipul de stoloni de capsuni pentru a investi în ceva corespunzător, ce se adaptează bine pe anumite tipuri de soluri. Rămâne în continuare recomandarea de a alege o sursă bună pentru stoloni, ce poate oferi diverse tipuri, cu certificare.

Avantajele folosirii cultivării de căpşuni cu folie

Pot fi numite anumite avantaje care ar ajută pe agricultori. Printre acestea sunt:

ë  Protecţie anti-buruieni

Un avantaj major se referă la protecţia anti-buruiană. Folia este cea care permite dezvoltarea fructelor, acestea ajungând să iasă printr-un orificiu. Ajung astfel să se separe de buruieni şi ierburi, acestea din urmă neavând astfel lumina suficientă pentru a se dezvolta.

Cei care folosesc astfel de folie gândesc că este mai rentabil să investească în această decât în produse de erbicidat. De altfel nici fructele nu vor fi poluate cu tot felul de produse cu care de obicei se stropesc culturile pentru a evita dăunătorii.

ë  Protecţie anti-secetă

Pentru culturile de căpşuni pe folie este nevoie de un sistem de irigare prin picurare. De altfel nu are cum apa să ajungă la sol. Rolul foliei este de a nu lăsa apa să se evapore, stolonii rămân altfel cu umiditatea necesară. Planta va fi independentă de precipitaţii, fructele având nevoie doar să se dezvolte şi să se coacă.

ë  Recolta timpurie

Un alt motiv pentru care folia este utilă se referă la faptul că folia se încălzeşte şi astfel va ajuta ca stolonii să se parcurgă etapa de dezvoltare cu mult mai repede. Ce câştigă agricultorul se referă la timp, de obicei o astfel de cultură fiind gata în avans cu 2 săptămâni faţă de cazurile în care nu a existat folie. Desigur că şi câştigurile vor fi mai mari, mai ales ţinând cont de tendinţele pe piaţă - se ştie că primele căpşuni aduse pe piaţă sunt la un preţ mare şi scade treptat. În perioada de vârf când şi oferta este mai vastă preţul ajunge la jumătate faţă de cel iniţial.

Calitatea fructelor

Nu este de omis nici acest aspect. Din punct de vedere al fructelor ce rezultă dintr-o cultură pe folie se poate spune că acestea sunt mai curate. Acest lucru este datorat faptului că fructele nu ating solul, nu se murdăresc. Câştigul este din nou de partea agricultorului, întrucât acesta îşi va vinde recolta mai bine, ţinând cont de faptul că are fructe aspectuoase sau va câştiga timp în a nu mai fi nevoie să spele fructele în prealabil.

Folia are totuşi şi dezavantaje

Pentru a considera rentabilă o astfel de metodă trebuie avute în vedere toate aspectele, respectiv dezavantajele. Aici se poate aminti despre costuri. Folia nu poate fi refolosită, aşadar investiţia este sezonieră.

De asemenea, un risc al acestor tipuri de culturi pe folie se referă la durata de viaţă a stolonilor. Este recomandat ca după 3 ani aceştia să fie înlocuiţi, un termen mai scurt faţă de culturile convenţionale, diferenţa fiind de un an.

Aşadar, ţinând cont de toate acestea, cei interesaţi de o cultură de căpşuni care să merite şi să aducă profit trebuie să îşi cântărească opţiunile. Investiţia se va referi la materialul săditor şi la alte costuri care se referă la întreţinerea stolonilor. Se vor găsi la PepinieraMoara.ro cele necesare, cu indicaţii despre tipurile de stoloni şi consiliere pentru cei care oscilează cu alegerea finală.

Costurile de înfiinţare pentru o astfel de cultură pot ajunge la 12.000 euro per hectar. Cum cerere este şi încă există un deficit al producătorilor pe această nişă, cine investeşte cum trebuie are şanse de câştig mai mult decât mulţumitor.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Conținutul acestui comunicat de presă este în întregime responsabilitatea autorului său. News.ro nu își asumă în niciun fel responsabilitatea pentru acuratețea informațiilor prezentate sau a modului de redactare a comunicatului.