Consiliul de Stat francez a validat miercuri decizia medicală de întrerupere a tratamentului lui Vincent Lambert, în pofida părerii părinţilor acestui pacient tetraplegic, aflat în stare vegetativă de zece ani, devenit un simbol al dezbaterii asupra sfârşitului vieţii în Franţa, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Cea mai înaltă jurisdicţie administrativă apreciază că decizia colegială de oprire a îngrijirilor - luată la 9 aprilie 2018 de CHU Reims - în vederea încetării unei ”insistenţe terapeutice” - contestate de o parte a familiei pacientului - este legală.

Însă hotărârea Consiliului de Stat nu marchează epilogul acestei bătălii judiciare, lansate în urmă cu şase ani, între membri ai unei familii sfâşiate pe tema menţinerii sau nu în viaţă a lui Vincent Lambert.

Avocaţii părinţilor acestui fost infirmier la psihiatrie, în prezent în vârstă de 42 de ani, au anunţat imediat că au depus două recursuri la instanţe internaţionale.

”Au fost sesizate, astfel, pe fundamente juridice diferite, Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) şi Comitetul Internaţional pentru Protecţia Drepturilor Persoanelor cu Deficienţe (CIDPH) al ONU. Hotărârea Consiliului de Stat nu este, aşadar, definitivă, iar decizia de a provoca moartea lui Vincent Lambert nu poate fi executată”, scriu avocaţii Jean Paillot şi Jérôme Triomphe într-un comunicat.

Hotărârea de opri alimentarea şi hidratarea artificiale ale lui Vincent Lambert - şi însoţirea întreruperii acestui tratament cu o sedare profundă şi continuă - a fost validată la 31 ianuarie de către tribunalul administrativ de la Châlons-en-Champagne (Marne).

Această jurisdicţie a stabilit că ”menţinerea îngrijirilor şi tratamentelor” lui Vincent Lambert constituie ”o încăpăţânare nerezonabilă” - cheia de boltă a Legii Claeys-Leonetti privind eutanasia.

Catolici care se opun aprig eutanasiei pasive, părinţii lui Vincent Lambert, ţintuit pe un pat de spital în urma unui accident rutier în 2008, s-au adresat atunci judecătorului Consiliului de Stat.

Înalta jurisdicţie şi-a dat deja, în 2014, unda verde opririi îngrijirilor lui Vincent Lambert, în urma unei expertize încredinţate unui colegiu de experţi. Ea aprecia că starea vegetativă a lui Lambert este ”ireversibilă”.

În iunie 2015, Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) s-a pronunţat, la rândul ei, în favoarea unei întreruperi a tratamentelor.

”Această decizie era previzibilă. Nu prea văd cum Consiliul de Stat putea face altfel, odată ce starea lui Vincent s-a degradat sensibil şi având în vedere că nu exista vreun element nou”, a comentat pentru AFP nepotul pacientului, François Lambert.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.