Curtea Supremă din Myanmar a respins, marţi, apelul final făcut de Wa Lone şi Kyaw Soe Oo, reporteri Reuters, condamnaţi la şapte ani de închisoare sub acuzaţia că au obţinut documente secrete de stat cu intenţia de a afecta securitatea naţională.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Wa Lone, în vârstă de 33 de ani, şi Kyaw Soe Oo, în vârstă de 29 de ani, au fost condamnaţi, la începutul lunii septembrie 2018, de către o instanţă din Myanmar la şapte ani de închisoare.

„Au fost condamnaţi la şapte ani şi decizia rămâne în picioare, iar apelul este respins”, a fost decizia anunţată marţi la Naypyitaw.

Cei doi jurnalişti au petrecut deja 16 luni în detenţie. Ei sunt închişi la Insein şi nu au fost prezenţi la anunţarea verdictului de marţi, scrie Reuters.

În schimb în sala de judecată au fost prezente soţiile lor, care au părăsit instituţia în linişte. Soţia lui Wa Lone, Panei Mon, care a născut anul trecut primul lor copil, a spus că spera la ce era mai bine. „Soţii noştri sunt oameni buni. Vrem să fie eliberaţi cât mai curând”, a declarat ea.

În ianuarie, Înalta Curte din Yangon a respins un apel depus de apărare împotriva condamnării, susţinând că reporterii s-au comportat într-un mod care a arătat că au intenţionat să facă rău ţării.

„Wa Lone şi Kyaw Soe Oo nu au comis nicio infracţiune şi nici nu a existat vreo dovadă că ar fi comis”, a transmis marţi Gail Gove, consilier principal al Reuters. „În schimb, au fost victime ale unei înscenări a poliţiei pentru a-i reduce la tăcere. Vom continua să facem tot ce putem pentru a îi elibera cât mai curând”.

Arestarea şi condamnarea celor doi a stârnit valuri de critici la adresa liderului Myanmar, Aung San Suu Kyi, laureată a premiului Nobel pentru Pace.

Sala de judecată a fost aglomerată, marţi, când Soe Naing a citit verdictul fără a da vreo explicaţie. Diplomaţi şi observatori au ascultat anunţul.

Knut Ostby, şeful ONU din Myanmar, a spus că a fost dezamăgit de hotărâre. „Organizaţia Naţiunilor Unite va continua să facă apel la respectarea în totalitate a libertăţii presei şi a drepturilor omului. Lui Wa Lone şi Kyaw Soe Oo ar trebui să le fie permis să se întoarcă la familiile lor şi să îşi continue munca de jurnalişti”, a spus el într-un comunicat.

Shawn Crispin, reprezentant al Committee to Protect Journalists în Asia de Sud-Est, a spus că Myanmarul a „incriminat jurnalismul independent”.

Nicholas Bequelin, director regional al Amnesty International, a transmis marţi că cei doi „nu sunt cazuri izolate” în Myanmar. El a făcut apel la comunitatea internaţională să facă presiuni asupra guvernului pentru a-i elibera pe toţi cei închişi din cauza modului de a gândi şi să amendeze legile folosite pentru a reduce libertatea de expresie.

Wa Lone şi Kyaw Soe Oo investigau crimele comise asupra minorităţii musulmane Rohingya de către forţele de securitate şi civili, când au fost arestaţi în luna decembrie 2017. Ei au pledat „nevinovat”.

În urmă cu câteva zile, investigaţia lor a fost premiată cu Pulitzer.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.