Sri Lanka îi urmărea luni pe cei pe care-i acuză că se fac vinovaţi de valul de atentate sinucigaşe care s-au soldat cu 290 de morţi, cu o zi înainte, pe această insulă din Asia de Sud, într-o dezlănţuire de violenţă imputată de către autorităţi unei mişcări islamiste locale, National Thowheeth Jama'ath (NTJ), relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În contextul în care atacurile nu au fost revendicate încă, preşedinţia acestei ţări cu 21 de milioane de locuitori a declarat starea de urgenţă începând de la miezul nopţii de luni spre marţi (21.30, ora României), în numele ”securităţii publice”. Această măsură are ca scop să dea mai multă mână liberă poliţiei şi armatei.

În doar câteva ore, în duminica Paştelui, atentate cu bombă - coordonate - au semănat panica şi moartea în hoteluri şi biserici care oficiau slujbe, în mai multe locuri în Sri Lanka, care nu s-au mai confruntat un asemenea episod violent de la sfârşitul războiului civil, în urmă cu zece ani.

Desemnând National Thowheeth Jama'ath (NTJ), un purtător de cuvânt al Guvernului a anunţat că ”vede cu greu cum o mică organizaţie din această ţară poate face aşa ceva”.

”Noi anchetăm cu privire la un eventual ajutor străin şi alte legături pe care le au ei, cum formează ei kamikaze, cum au fabricat aceste bombe”, a adăugat el.

Gruparea NTJ a devenit cunoscută anul trecut, în legătură cu acte de vandalism vizând statui budiste. Gruparea a fost vizată, în urmă cu zece zile, de o alertă difuzată serviciilor de poliţie, potrivit căreia aceasta pregătea atentate sinucigaşe vizând biserici aparţinând minorităţii creştine şi Ambasada Indiei la Colombo.

Autorităţile srilankeze au anunţat arestarea a 24 de persoane şi că poliţia federală americană (FBI) le asistă în anchetă. Agenţi din cadrul Interpolului urmează, de asemenea, să sosească marţi în ţară.

În total 87 de detonatoare de bombe au fost descoperite luni într-o autogară la Colombo, situată la jumătatea drumului între hoteluri de lux de pe faleză şi Biserica Sf. Anton, vizate de atentate duminică.

O explozie a avut loc luni, în timpul unei operaţiuni de deminare, în apropierea acestei biserici, provocând panică. Era necunoscută originea acestei deflagraţii şi în ce măsură era controlată sau nu de către deminori.

SCENE DE DEZOLARE

Bilanţul a crescut luni la 290 de morţi şi 500 de răniţi. Numărul exact al străinilor ucişi ”este dificil de stabilit. În jur de 37 au fost ucişi, dintre care 11 au fostidentificaţi”, au anunţat autorităţile.

Indieni, portughezi, turci, britanici, americani şi japonezi se află între naţionalităţi atinse.

Morga din Colombo era, luni dimineaţa, teatrul unor scene de dezolare. ”Situaţia este fără precedent”, nota un reprezentant, sub protecţia anonimatului. ”Cerem rudelor să furnizeze ADN pentru a ajuta la identificarea anumitor corpuri”, prea mutilate.

O femeie, al cărei frate a fost ucis împreună cu cei trei copii ai acestuia, a izbucnit în lacrimi identificându-i, unul câte unul, pe un ecran. Cel mai tânăr dintre nepoţii săi era ”un bebeluş atât de drăguţ, avea doar opt luni (...). Ce a făcut el să merite asta?”, şi-a exprimat ea revolta.

La Negombo, un oraş situat la aproximativ 30 de kilometri nord de Colombo, enoraiaşul Dilip Fernando a revenit în faţa Bisericii Sf. Sebastian, unde familia sa şi el au scăpat ca prin urechile acului de carnagiul provocat de unul dintre atacurile sinucigaşe.

”Dacă biserica ar fi fost deschisă în această (luni) dimineaţa, m-aş fi dus înăuntru. Nouă nu ne e frică. Nu vom lăsa teroriştii să câştige. Niciodată! Voi continua să mă duc la biserică”, a declarat el pentru AFP.

Zeci de perechi de încălăminte, aparţinând victimelor, erau adunate pe un teren în faţa edificiului.

Înăuntru, ţigle căzute de pe acoperiş se amestecau cu fragmente pe jos. Zidurile şi statuile religioase erau ciuruite de schije.

Pe străzi, în ţară, viaţa părea totuşi să-şi reia cursul normal. Oameni se duceau la birou cu maşina sau motocicleta, iar tuk-tuk-uri împânzeau drumurile.

ATACURI CVASISIMULTANE

Şase explozii, foarte apropiate în timp, au avut loc duminică dimineaţa, iar două au avut loc câteva ore mai târziu, în această ţară foarte frecventată de turişti, din cauza plajelor sale idilice şi naturii verzi.

În capitală, trei hoteluri de lux de pe faleză - Cinnamon Grand Hotel, Shangri-La şi Kingsbury -, şi Biserica Sf. Anton au fost vizate.

Bombe au explodat, de asemenea, în Biserica Sf. Sebastian, la Negombo, şi în altă biserică, la Batticaloa, un oraş situat de cealaltă parte a Insulei Sri Lanka, pe coasta de est.

Câteva ore mai târziu, alte două deflagraţii au avut loc. Una într-un hotel din Dehiwala, periferia de sud a capitalei Colombo, cealaltă la Orugodawatta, în nordul oraşului, unde un kamikaze s-a detonat în timpul unei operaţiuni a poliţiei.

Duminică seara, o ”bombă artizanală” a fost dezamorsată pe un drum către principalul terminal al aeroportului din Colombo, care rămâne deschis, plasat sub un impresionant dispozitiv de securitate.

De la Vatican şi până Statele Unite, trecând prin India, condamnările internaţionale au fost unanime.

Aproximativ 1,2 milioane de catolici trăiesc în Sri Lanka, în care creştinii reprezintă 7% din populaţie, iar budiştii sunt majoritari (70%). Ţara are de asemenea 12% induşi şi 10% musulmani.

Ambasadele străine în Sri Lanka le-au recomandat cetăţenilor lor să evite orice deplasare neimperativă. Statele Unite au apreciat că ”grupări teroriste continuă să pregătească posibile atacuri” în Sri Lanka, în sfaturile lor de călătorie.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.