Autorităţile din Sri Lanka au fost avertizate cu două săptămâni înainte de atacurile de duminică şi erau la curent cu numele suspecţilor, a informat purtătoarea de cuvânt a guvernului, Rajitha Senaratne, scrie The Guardian.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Pe 4 aprilie, cu 14 zile înainte ca aceste incidente să aibă loc, am fost informaţi cu privire la ele. Pe 9 aprilie, şeful serviciilor secrete a redactat o scrisoare iar în această scrisoare apar numele mai multor membri ai organizaţiei teroriste. Prim-ministrul Ranil Wickremesinghe nu a fost informat de aceste scrisori şi informări”, a declarat ea.

Luni, poliţia arestase 24 de suspecţi. Purtătoarea de cuvânt Ruwan Gunasekara a declarat că au confiscat o dubă şi au reţinut un şofer despre care se crede că a transportat suspecţii în Colombo şi au percheziţionat un spaţiu de depozitare folosit de atacatori. Trei poliţişti se află printre cei decedaţi.

Ministrul Apărării, Ruwan Wijewardene, a declarat că vinovaţii sunt extremişti religioşi însă nu a oferit alte detalii iar nicio grupare nu a revendicat atacurile.

Premierul Wickremesinghe a recunoscut anterior că serviciile secrete erau la curent cu informaţii privind un posibil atac asupra bisericilor, însă el a afirmat că miniştrii nu cunoşteau aceste detalii şi că guvernul ar trebui să investigheze „de ce nu au fost luate măsurile de precauţie necesare”.

Luni dimineaţa, preşedintele din Sri Lanka, Maithripala Sirisena şi Wickremesinghe au convocat o şedinţă cu cei mai importanţi oficiali ai armatei pentru a investiga atacurile.

Ministrul Telecomunicaţiilor, Harin Fernando, a postat duminică noaptea pe Twitter imagini cu un memoriu de la serviciile secrete, de pe 11 aprilie, în care se vorbeşte despre un posibil atac. Fernando a declarat pentru BBC că guvernul nu exclude posibilitatea unei tentative de lovitură de stat.

„Există multe feluri în care am putea analiza acest atac, însă acum prioritatea noastră este să găsim ce a determinat aceşti opt, zece sau 12 bărbaţi să coordoneze acest atac. Însă nu excludem posibilitatea unei lovituri de stat”, a afirmat el.

Cele opt explozii, despre care poliţia a confirmat că au fost atacuri sinucigaşe, au părut croite astfel încât să ducă la cât mai multe decese posibil, vizând slujbele de Paşte de la trei biserici precum şi oaspeţii care luau micul dejun la hotelurile Shangri-La, Kingsbury şi Cinnamon Grand în capitala Colombo.

Autorităţile din Sri Lanka au interzis din nou circulaţia pe timp de noapte în capitala Colombo, pentru a doua zi la rând luni, de la ora locală 20:00 până la 04:00 marţi dimineaţa.

În jur de 500 de persoane sunt rănite şi zeci de cetăţeni străini se află printre cei decedaţi.
�Sri Lanka este în stare de şoc după atacuri, cele mai grave violenţe de la încheierea războiului civil în 2009.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.