Academia Americană de Film a transmis că excluderea regizorului Roman Polanski a fost "corectă şi rezonabilă", acest răspuns fiind dat după ce cineastul a dat în judecată instituţia care organizează gala Oscar, potrivit Variety.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În mai 2018, Polanski a fost exclus din Academie, împreună cu Bill Cosby, o consencinţă a standardelor de conduită care au fost adoptate de instituţie după izbucnirea scandalului Harvey Weinstein. 

Regizorul filmului "The Rosemary's Baby" a fugit din SUA după ce a fost condamnat pentru agresiune sexuală asupra unei adolescente în anii 1970. Polanski a pretins că a fugit din cauză că judecătorul care a instrumentat cazul său în urmă cu câteva decenii îi promisese că va primi 90 de zile de evaluare psihiatrică, în schimb urma să-l condamne la 50 de ani de închisoare. 

Avocatul lui Polanski, Harland Braun, a depus, vineri, o cerere de mandat administrativ, solicitând judecătorului din Los Angeles să oblige Academia să-l reincludă ca membru. 

Braun argumentează că, deşi Academia i-a dat de înţeles lui Polanski că va evalua cererea sa, nu l-a lăsat să-şi spună punctul de vedere, ceea ce, în opinia sa, reprezintă o încălcare a regulilor instituţiei. 

Răspunsul Academiei a fost: "Procedurile de excludere a domnului Polanski au fost corecte şi rezonabile. Academia consideră că această decizie a fost adecvată", potrivit unui purtător de cuvânt. 

Pe de altă parte, avocatul cineastului reproşează Academiei că a luat această hotărâre fără să aibă dovezi cu privire la acuzaţiile care i se aduc. 

În ciuda excluderii sale, Roman Polanski îşi păstrează premiul Oscar acordat în 2003 pentru "Pianistul". Filmele sale au fost nominalizate la premiile Academiei de 28 de ori. 

Roman Polanski, născut pe 18 august 1933, este unul dintre cei mai apreciaţi regizori, cineaşti şi scenarişti din lume. Este autorul filmului "Cuţitul în apă", primul lungmetraj polonez nominalizat la Oscar la categoria "cel mai bun film într-o limbă străină", dar şi al unor pelicule de referinţă pentru industria cinematografică, precum "Repulsie", "Fundătura", "Copilul lui Rosemary", "Cartierul chinezesc", "Pianistul" şi "Venus înveşmântată în blănuri". A primit cinci nominalizări la Oscar - câştigând o dată acest trofeu (pentru "Pianistul") - şi a fost recompensat cu trei premii BAFTA, un Glob de Aur, opt premii César şi trofeul Palme d'Or la Festivalul de la Cannes.

Polanski a petrecut patru decenii fugind de justiţia americană, după ce a recunoscut agresiunea sexuală comisă în 1977.

Pe 11 martie 1977, regizorul a fost arestat şi acuzat că a drogat-o şi violat-o pe Samantha Geimer, atunci în vârstă de 13 ani. Polanski a pledat vinovat pentru raport sexual cu un minor, a fost evaluat psihiatric şi a petrecut 42 de zile în închisoare. Un an mai târziu însă, când a aflat că judecătorul nu era dispus că accepte înţelegerea şi dorea să facă din el un exemplu, aparent condamnându-l la 50 de ani de închisoare, Polanski a fugit la Paris. A rămas acolo, în ciuda mai multor tentative, dar şi a cererilor victimei de a închide cazul. În decembrie 2017, judecătorul Scott Gordon a decis ca acest caz să meargă mai departe. Elveţia şi Polonia au refuzat să îl extrădeze.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.